Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego Pandoro ma 8 gwiazdek? Ma bardzo starożytną tradycję i historię: koniecznie musisz ją poznać!
Wśród typowych słodyczy tradycji bożonarodzeniowej we Włoszech, nie możemy nie znaleźć Pandoro. Deser, który na stoły Włochów trafi 24 grudnia, a zniknie około 7 stycznia, wraz z końcem wakacji i ponownym rozpoczęciem przez dzieci nauki w szkole. Jeden z najsmaczniejszych, najmiększych i najsłodszych deserów tych wszystkich świąt.
Ale czy naprawdę znasz jego historię? Jego początki? Odkryjmy je razem poniżej: będziesz zaskoczony! Gotowy?
Historia Pandoro: oto, co musisz wiedzieć
The Pandoro, jak powiedzieliśmy wcześniej, To jeden z typowych świątecznych deserów których w te święta nie może zabraknąć w naszym domu. Choć jest to typowy deser, który można znaleźć każdego dnia w roku, gdyż w supermarketach jest go prawie zawsze, tradycją jest kupowanie go zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. To nie przypadek, że obecnie ich produkcja jest ogromna, łączy je cena, a przede wszystkim sprzedają się jak świeże bułeczki!
Ale dlaczego jest tak kochany? A przede wszystkim, jakie są jego początki?
Pierwszą rzeczą, którą należy stwierdzić, jest to, że wszyscy to uwielbiają, ponieważ jest to bardzo miękkie, słodkie, odpowiedni nawet dla młodszych dzieci i pełen cukru. Nie da się go z niezwykłą łatwością odtworzyć w domu, bo wyrastanie, przewracanie ciasta trwałoby kilka dni, a przede wszystkim wymagałoby odpowiednich i specjalnych piekarników do jego pieczenia: domowego, w którym panują wysokie temperatury , ma tendencję do przypalania powierzchni, przez co jest bardzo chrupiąca, jak to ma miejsce w przypadku panettone.
Jeśli chodzi o jego pochodzenie, mamy kilka hipotez, wszystkie bardzo trafne. Po pierwsze, pojawił się po raz pierwszy we Włoszech pod Republiką Wenecką, do 1500, z nazwą „chleb ze złota” (od którego obecnie wzięła swoją nazwę): deser w kształcie stożka, który podawany był na stół pod koniec posiłku. Drugie jest jednak nowsze i sięga wstecz 1884 kiedy cukiernik z Werony Dominika Melegattiego złożył patent na ciasto w kształcie gwiazdy który przedstawił Handlowi Królestwa Włoch. Ale samo Pandoro jest niczym innym jak inspirowanym innym deserem Veronese, Lewa który został stworzony przez ówczesne kobiety i zawierał orzeszki piniowe, migdały i lukier cukrowy.
Melegatti zainspirowany tym ostatnim, wyeliminował orzeszki piniowe, migdały i cukier, a dodał masło, jajka i cukier. Stworzył także specjalny piekarnik, w którym można było tylko to gotować, i uzyskał pomoc od słynnego malarza Angelo Dall’Oca Bianca mieć formę w kształcie gwiazdy. Dlaczego więc 8 gwiazdek? Dla idealnego wyrostka pęcherzykowego, który wspomaga zakwaszanie, tworząc pyszny deser!