Bezpieczeństwo w kuchni, jest deska do krojenia, która może poważnie zaszkodzić Twojemu zdrowiu: wymień ją natychmiast na naturalną i bezpieczną.
Priorytetem jest stosowanie w kuchni bezpiecznych materiałów, które zapobiegają przedostawaniu się szkodliwych substancji podczas siekania lub krojenia żywności. Na naszych talerzach ląduje wiele mikroskopijnych substancji, a my ich nawet nie mamy zwróćmy uwagę: z tych powodów tak jest Bardzo ważny jest wybór odpowiedniej deski do krojenia do mielenia potraw do smażenia lub krojenia wędlin.
Deska do krojenia to niezbędny przedmiot w połączeniu z dobrze naostrzonym nożem do przygotowywania sauté, siekania lub krojenia jedzenia. Jest to jedno z najczęściej używanych narzędzi zarówno w kuchniach profesjonalnych, jak i nieprofesjonalnych. Tak naprawdę istnieje wiele rodzajów, od ekstrawaganckich kształtów po deski do krojenia z dowolnego materiału, od tych w marmuru po stal nierdzewną, szkło, silikon, polietylen, bambus i drewno.
Jaka jest więc najlepsza deska do krojenia ze wszystkich? Nie ma jednej odpowiedzi, wręcz przeciwnie, zespół ekspertów wybrał deski do krojenia, których absolutnie nie należy używać, bo są szkodliwe dla zdrowia. Wybór deski do krojenia jest bardzo ważny właśnie ze względu na jej skład, nie tyle ze względu na różne zastosowania każdego rodzaju materiału, ale ze względu na kwestię zdrowia.
Jaką deskę do krojenia wybrać w kuchni? Niektóre mogą być szkodliwe
Wielu z nas mogło wybrać do swojej kuchni opcję plastikowych desek do krojenia. W rzeczywistości wygoda wynikająca z taniego i łatwego w czyszczeniu materiału, takiego jak plastik, może skłonić nas do wybrania tej jedynej deski do krojenia. Jednakże, choć jest to korzystne, wybór ten może nie należeć do najlepszych pod względem zdrowotnym.
Wśród różnych wskazówek zdrowotnych, którymi dzieli się student medycyny @medmaki na Instagramie wyjaśnia także możliwe szkodliwe skutki używania plastikowych desek do krojenia. Sprawdził to zespół ekspertów używanie tych desek do krojenia może narazić nas na ponad 79 milionów mikroplastików każdego roku.
Szkodliwy jest nie tylko zwykły kontakt żywności z tym materiałem. Podczas krojenia na plastikowych deskach do krojenia zużywają się one, zwłaszcza gdy ostrze noża jest bardzo ostre i pociera się o powierzchnię deski do krojenia. Robiąc to, skończysz wprowadzać toksycznych, mikroskopijnych substancji podczas wsypywania pokrojonych potraw do garnka lub talerza.
Jednak nawet użycie drewnianych desek do krojenia nie daje nam poczucia bezpieczeństwa. Często składają się one z kilku drewnianych klocków połączonych ze sobą plastikowymi klejami zawierającymi formaldehyd i inne równie szkodliwe substancje. W podsumowaniu, najbezpieczniejsza pod względem zdrowotnym deska do krojenia to przede wszystkim ta wykonana z litego drewnadlatego jest nieporowaty i nie może uwalniać szkodliwych mikroskopijnych substancji.