Żadnej magii: dobrze znany sekret wyjątkowo chrupiących ziemniaków

Żadnej magii: dobrze znany sekret wyjątkowo chrupiących ziemniaków

Rozmawialiśmy o błędach podczas przygotowywania puree ziemniaczanego. Teraz powiemy Ci, jak szczególnie smacznie upiec warzywa korzeniowe.

Ziemniaki pieczone w piekarniku to świetne rozwiązanie, jeśli znudziły Ci się ziemniaki gotowane, a smażone wydają Ci się zbyt tłuste. Wspólnie z portalem rozmawiamy o sposobie gotowania, dzięki któremu ziemniaki będą idealne: miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Do tego dania zaleca się wybór ziemniaków średniej wielkości. Należy je dobrze umyć i wyczyścić. Każde warzywo nakłuwamy widelcem lub nożem w kilku miejscach. Jeśli masz tylko duże ziemniaki, pokrój je na kilka kawałków.

Do marynaty wymieszaj olej, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Każdego ziemniaka natłuszczamy mieszanką przypraw, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-60 minut.

Dokładny czas gotowania będzie się różnić w zależności od piekarnika, dlatego sprawdzaj stan potrawy, okresowo nakłuwając ziemniaki widelcem. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, zdejmij folię i pozostaw na kolejne 10 minut.

Te ziemniaki okazują się szczególnie smaczne. Rozmawialiśmy także o tym, jak zwiedzaliśmy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *