Powiedzieliśmy Ci, jak upewnić się, że Twoje kotlety zostaną zakupione. Teraz mówimy o sztuczkach, które doświadczeni szefowie kuchni chętnie wykorzystują, aby danie było bardzo smaczne.
O tej sztuczce poinformowano na portalu. Często, aby zwiększyć soczystość kotletów, do mięsa mielonego dodaje się masło lub smalec. W tym przypadku danie mięsne okazuje się bardzo miękkie i delikatne, ale często zbyt tłuste. Ale jest wyjście.
Po co dodawać śmietanę do mięsa mielonego – szczegóły
Śmietana dodana do mięsa mielonego sprawia, że danie jest szczególnie soczyste, ale nie tak tłuste jak w przypadku smalcu. Wskazane jest użycie dziesięcioprocentowego kremu. Na 500 g już wymieszanego, gotowego mięsa mielonego należy dodać około 200 mililitrów śmietanki.
Nie da się jednak dodać wszystkiego na raz. Najpierw należy dodać połowę śmietanki – w momencie, gdy przez maszynę do mięsa przepuszczono nie tylko składnik mięsny, ale także inne składniki, takie jak miazga chlebowa i cebula.
Po wymieszaniu mięsa mielonego można dodać resztę śmietany. Mięso mielone mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby wchłonęło wodę. Nie ma potrzeby natychmiastowego robienia kotletów z mięsa mielonego.
Właściwym rozwiązaniem byłoby włożenie go na chwilę do lodówki. Powiedzieliśmy Ci również, jak sprawić, by było smaczniejsze.