Porównaj suszone owoce i orzechy: jakie są ich kalorie, właściwości i witaminy.
Wiadomo, że w prawidłowej diecie zawsze zalecane są zarówno suszone owoce, jak i orzechy. Obydwa są sprzymierzeńcami zdrowia i przynoszą istotne korzyści. Tam Suszone owoce uzyskuje się poprzez usunięcie wody ze świeżych owoców. W ten sposób owoce stają się lżejsze i trwają dłużej niż świeże owoce, są bogate w wodę i dlatego mają tendencję do gnicia po bardzo krótkim czasie.
Ale kiedy mówimy o suszonych owocach, musimy zwrócić uwagę na stężenie cukru, którego ilość może wzrosnąć w przypadku odwodnienia i w związku z tym wysuszenia owoców. Suszone owoce zachowują wiele witamin i minerałów świeżych owoców, ale może nastąpić znaczna utrata witaminy C, która jest tak ważna dla naszej obrony immunologicznej.
Zwróć także uwagę na zawsze czytaj etykiety bardzo uważnie i zobacz, jakie składniki znajdują się w opakowaniach suszonych owoców, np. zwracając uwagę na ich obecność konserwanty lub dodatek cukru.
„super żywność”: orzechy
Kiedy mówimy o orzechach, mamy na myśli orzechy włoskie, migdały, pistacje, orzechy laskowe, wszystkie bardzo bogate w białka, błonnik, witaminy i minerały, ale także w kwasy omega 3, które są doskonałe dla zdrowia naszego serca. Ale występuje również znacząca obecność witaminy E, która jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.
Przede wszystkim migdały są doskonałym źródłem wapnia, a zatem doskonałym sprzymierzeńcem naszych kości. Pod względem kalorii można powiedzieć, że jest w okolicy od 150 do 200 kalorii w ilości 30 gramów. Orzechy są pełne zdrowych tłuszczów, białka i błonnika, a także niezbędnych witamin i minerałów.
Zawsze jednak zwracaj uwagę na porcje, tak naprawdę nie należy przesadzać i trzymać się tych kilku gramów, które stanowią podstawę diety i które pozwalają pozyskać odpowiednią ilość źródeł, nie zagrażając przy tym Twojej sylwetce i samemu zdrowiu. Ideałem byłoby Włącz suszone owoce i orzechy do swojej codziennej diety. Niewielka porcja, minimum 20 gramów orzechów to świetna przekąska.
Tam suszone owoce można dodawać do jogurtu lub płatków śniadaniowych. Zwróć uwagę na różnorodność i umiardwa złote klucze do nauki prawidłowego i umiarkowanego spożywania suszonych owoców i orzechów, przynoszącego te korzyści naszemu ciału i zdrowiu, ale bez przesady.