Przeanalizowałem różne marki wędzonego łososia: uzyskane dane wcale nie są zachęcające

Łosoś wędzony jest pokarmem dość spożywanym i cenionym, jednak z danych, które wynikają, trzeba być bardzo ostrożnym, który kupujemy.

Łosoś wędzony to pokarm zawierający kwasy tłuszczowe omega 3, które są niezwykle ważne dla organizmu, gdyż zapobiegają powstawaniu chorób serca, a także patologii polegających na zwyrodnieniu funkcji poznawczych, takich jak np. choroba Alzheimera.

To jednak powiedział Bardzo ważne jest, aby zachować ostrożność przy zakupie dane jedzenie ponieważ pojawiające się dane wcale nie są pocieszające. W świetle tego zagłębimy się w tę kwestię, koncentrując się na badaniach przeprowadzonych przez Öko-Test.

Wędzony łosoś, oto co wynika z danych wynikających z testu

Wiele osób kupuje wędzonego łososia, nie doceniając ryzyka, jakie kryje się za tym pozornie nieszkodliwym nawykiem. Choć jest to żywność korzystna dla zdrowia ze względu na zawartość tłuszczów omega 3, tak naprawdę badanie przeprowadzone przez Öko-Test ujawniło niezbyt pocieszające dane.

W szczególności przeanalizowano 20 marek i spośród nich tylko jedna została uznana przez ekspertów za godną polecenia. Konkretnie, były wykryto ślady metali ciężkich takich jak ołów, kadm i rtęć. ponadto stwierdzono obecność zarazków i pozostałości antybiotyków. Na liście substancji potencjalnie szkodliwych znajdują się także pestycydy.

Dane były również pocieszające, jeśli chodzi o dobrostan zwierząt. W odniesieniu do łososia hodowlanego rzeź okazała się bardzo bolesna i krwawa. W większości przypadków zabija się je bez uprzedniego znieczulenia lub przynajmniej ogłuszenia. Nieprzekonująca okazała się także dieta, która zasadniczo opierała się na spożywaniu innych ryb. Jednakże w przypadku dzikiego łososia większość dostawców nie była w stanie szczegółowo zgłosić warunków produkcji.

Jak już wspomniano powyżej, tylko jeden produkt na 20 został uznany przez ekspertów za godny polecenia oceniając siebie jako bardzo dobry osąd. 5 udało się zdobyć kupon, podczas gdy reszta produktów była ledwo wystarczająca. Wreszcie, zgodnie z analizą przeprowadzoną przez Öko-Test, eksperci zalecają spożywanie łososia na długo przed upływem terminu ważności. W rzeczywistości, gdy zbliżał się ten ostatni, doświadczeni degustatorzy uznali go za mniej smaczny.

W świetle tego, co zostało powiedziane, ważne jest, aby zwracać uwagę na podane informacje, aby spożywać produkty wysokiej jakości, starając się jednocześnie w jak największym stopniu szanować dobrostan zwierząt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *