Koniec z kwaśnymi mandarynkami: dzięki temu japońskiemu trikowi nawet najbardziej kwaśne mandarynki można osłodzić w 10 minut

Mandarynki należą do popularnych owoców, które są również pełne substancji przydatnych dla naszego organizmu. Ogólnie rzecz biorąc, wzmacniają naszą odporność, co przydaje się teraz zimą. Owoce cytrusowe często dostarczane są nam niedojrzałe, dlatego niektóre kawałki mają kwaśny smak. Aby cieszyć się smakiem zakupionych mandarynek, zdecydowanie warto spróbować japońskiego triku, dzięki któremu nawet najbardziej kwaśne mandarynki w ciągu kilku minut staną się idealnie słodkie.

Źródło: YouTube

Zdrowe owoce tropikalne

Mandarynki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witamin C, E i A. Jest bogaty w potas, sód, żelazo i inne minerały, naturalne przeciwutleniacze i przydatne związki organiczne.

Japońska sztuczka

Jeśli więc chcesz, żeby kwaśna mandarynka nagle stała się słodka, będziesz potrzebować wody. Owoce włóż do głębokiego pojemnika i zalej wodą. Nie powinno być ani zimno, ani zbyt gorąco, idealna temperatura to około 40 stopni Celsjusza. Pozostaw mandarynkę zanurzoną w wodzie na około 10 minut, następnie wyjmij ją, obierz i ciesz się jej słodyczą.

Jeśli jednak chcesz, aby mandarynka była jeszcze słodsza, zanurz ją w misce z lodem po upływie odpowiedniego czasu, ponownie na 10 minut. Kąpiel dba o kwas cytrynowy, który odpowiada za kwaśny smak.

Wybierz przy zakupie

Ryzyko wystąpienia kwaśnych owoców możesz zmniejszyć już w momencie zakupu. Każdą mandarynkę wybieraj ostrożnie, biorąc pod uwagę kształt owocu i skórkę. Każdy zdrowy kawałek powinien mieć okrągły kształt i cienką i elastyczną skórkę, która nigdy nie powinna wysychać. Jeśli mandarynka jest zbyt miękka, oznacza to, że miąższ prawdopodobnie jest już zepsuty.

Końcowe wskazówki

Jeśli chcesz uniknąć kwaśnych mandarynek, kieruj się zasadą, że im cięższy owoc, tym jest bardziej kwaśny. Dlatego wcześniej zważ każdy kawałek w dłoniach. Nigdy też nie zapomnij powąchać owoców. Artykuł o wyraźnym i intensywnym zapachu jest zawsze wyższej jakości. Jeśli mandarynki są bezwonne, z pewnością zostały zebrane bardzo niedojrzałe.

Powiązane artykuły

www.actualno.com, www.aaazdravi.cz, www.adbz.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *