Gdy struny głosowe funkcjonują normalnie, otwierają się i zamykają płynnie, wydając dźwięki w wyniku wibracji, natomiast gdy są spuchnięte, przechodzące przez nie dźwięki są zniekształcone, a głos brzmi ochryple.
Chrypka lub zapalenie krtani występuje, gdy krtań lub aparat głosowy jest w stanie zapalnym, co najczęściej występuje, gdy struny głosowe są nadużywane, podrażnione lub zakażone.. Kiedy struny głosowe funkcjonują normalnie, otwierają się i zamykają płynnie, wytwarzając dźwięki poprzez wibracje. Kiedy jednak są spuchnięte, przechodzące przez nie dźwięki ulegają zniekształceniu i w efekcie głos jest cichy, czyli brzmi ochryple. W większości przypadków chrypka występuje z powodu przejściowej infekcji i nie jest niebezpieczny, jednak stała i długotrwała zmiana głosu może być oznaką znacznie poważniejszego stanu.
Objawy towarzyszące chrypce
Proces gojenia strun głosowych możliwy jest za pomocą kilku ludowych środków, przy czym należy „oszczędzać” głos, jak najmniej mówić i jak najwięcej używać nawilżacza powietrza w pomieszczeniu, w którym się przebywa. Kiedy krtań jest w stanie zapalnym, może powodować takie objawy, jak:
- bolesne przełykanie
- przewlekły kaszel
- wrażenie, jakby w gardle utworzyła się gula
- suchość gardła
- ochrypły lub utracony głos
- uczucie potrzeby odchrząknięcia tak często, jak to możliwe.
Środki ludowe w leczeniu zapalenia krtani
Płukająca słona woda
Płukanie słoną wodą może pomóc złagodzić objawy zapalenia krtani. Słona woda może pomóc zabić szkodliwe bakterie i zmniejszyć ból. Należy wsypać pół łyżeczki soli do szklanki ciepłej wody i wymieszać, aby sól się rozpuściła. Weź łyk wody i przepłucz gardło tak mocno, jak to możliwe, a następnie wypluj. Nie należy połykać słonej wody. Ta metoda leczenia chrypki, zgodnie z zaleceniem lekarza, nie jest odpowiednia dla małych dzieci, ponieważ mogą one przypadkowo połknąć wodę.
Jedzenie czosnku
Wiele osób je czosnek. Badania to pokazują czosnek ma właściwości antybakteryjne, dlatego może pomóc osobie z infekcją. Wystarczy dodać czosnek do dań gotowanych lub na surowo, jako dodatek do potrawy. Dla tych, którzy nie lubią smaku czosnku, dostępne są suplementy, które zapewniają te same korzyści, ale bez smaku czosnku.
Korzeń imbiru
Korzeń imbiru to kolejny pokarm, którego ludzie używali od pokoleń w leczeniu dolegliwości, zwłaszcza ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Badania pokazują, że imbir ma właściwości antybakteryjne i może pomóc zmniejszyć stan zapalny. Jeśli wystąpi chrypka, wypij herbatę imbirową lub dodaj starty lub posiekany świeży korzeń imbiru do ciepłej wody, aby złagodzić ból lub ból gardła.
Ciepła woda z miodem
Picie ciepłej wody pomaga złagodzić ból i stany zapalne. Zwalczając stany zapalne, może pomóc zmniejszyć ból i dyskomfort w gardle. Miód może również działać jako środek tłumiący kaszel. Osoby, którym miód wydaje się zbyt słodki, mogą dodać do ciepłej wody sok z cytryny.
Przyjmuj jak najwięcej płynu
Kiedy boli nas gardło i chrypka, zwykle mniej jemy i pijemy ze względu na ból pojawiający się przy połykaniu, jednak lekarze podkreślają, że w tym przypadku ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, aby przyjąć jak najwięcej płynów. Puszka do picia gorących lub zimnych napojów aby pomóc ukoić struny głosowe i nawilżyć suche gardło. Należy jednak unikać płynów drażniących gardło, takich jak napoje gazowane i bardzo gorące. Także powinieneś unikaj mleka i jego przetworów, ponieważ mogą zwiększać produkcję śluzu i pogarszać objawy.