Jajka w ostatnich miesiącach znacznie podrożały, a jednocześnie trudno jest uzyskać wysokiej jakości jaja z podwórza lub od rolnika. Brak jaj domowych jest szczególnie zauważalny zimą. Dlatego wiele osób ulega pokusie zakupu większej liczby jaj i przechowywania ich przez dłuższy okres czasu. Doradzimy Ci jak to zrobić.
Przechowywanie jaj
Jajka, które będziesz przechowywać na blacie kuchennym, wytrzymają dość długo w porównaniu do innych produktów spożywczych. Około tygodnia w lecie i dwa tygodnie w chłodniejszych miesiącach. Prawidłowo przechowywane jajka w lodówce nie tracą przez miesiąc swojej jakości i wartości odżywczych. Czas ten może się jednak wydawać niewystarczający, np. gdy kupujesz większe zapasy na zbliżające się wypieki na święta, uroczystości czy wesele. Do ważnego wydarzenia przygotowują się wiele miesięcy i tanio kupione zapasy jaj mogą nie wystarczyć.
Ładowanie jaj
Przedłużanie trwałości jaj było ważne w czasach, gdy nie było lodówek, dobrze sprawdzało się umieszczanie jaj w limonce lub szklance wody. Jaja ładowane w ten sposób przetrwały do jednego roku. Szkło wodne jest roztworem krzemianu sodu, jest powszechnie dostępne w sprzedaży. Roztwór miesza się z wodą w stosunku 1:10 i do roztworu wprowadza się jajo. Ładowane są tylko czyste jaja.
Marynowanie pszenicy może przedłużyć trwałość jaj nawet o 8 miesięcy. Napełnij skrzynię pszenicą, ułóż jajka tak, aby nie dotykały dna ani siebie i przykryj pszenicą. Wszystko przechowujemy w chłodnej i ciemnej komorze.
Mrożone jajka
Jajka możesz bezpiecznie przechowywać w zamrażarce, nie musisz martwić się o ich jakość. Jednak jaj nie można przechowywać w całości, należy je rozbić i zamrozić bez skorupki. Do tego celu nadają się foremki do lodu lub foremki na muffinki. Przed użyciem jajek z zamrażarki ważne jest, aby je najpierw dokładnie rozmrozić. Jajka najlepiej rozmrażać, umieszczając je w lodówce na czas. Rozmrażanie w kuchence mikrofalowej lub w misce z gorącą wodą spowodowałoby częściowe ugotowanie jajek po bokach.
Nie da się pokonać mrożonych jajek
Po rozmrożeniu jaja będą tej samej jakości zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Straty tutaj są minimalne. Zamrożenie zakłóci jednak konsystencję żółtka. Jajka nie nadadzą się do wypieku deserów, które przy tym wymagają oddzielenia żółtek od białek i ubicia śniegu.
Zawsze podgrzewaj rozmrożone jajka i nie jedz ich na surowo.
Zdjęcie: Shutterstock