Wakacyjne dni pełne smażonych pyszności, sałatki ziemniaczanej, słodyczy i wysokokalorycznych kanapek nie tylko dodały wagi. Wino, piwo, koniak jajeczny, poncz świąteczny, a gdzieniegdzie nawet „naklejka” na coś mocniejszego też zrobiła swoje. Wraz z minimum ruchu zadbaliśmy o to, aby cierpiała nasza wątroba. Jednocześnie jest to narząd kluczowy dla detoksykacji organizmu. Jednak zioła mogą pomóc nam oczyścić wątrobę. Ostropest plamisty najbardziej pomaga w regeneracji komórek wątroby. Jest także polecanym suplementem diety na odchudzanie ze względu na działanie detoksykujące.
Ostropest plamisty pomoże oczyścić wątrobę po dniach picia alkoholu i jest także polecanym suplementem diety na odchudzanie
Największym wrogiem wątroby jest alkohol i niewłaściwa dieta. Na szczęście możemy naprawić szkody powstałe na skutek niezorganizowanego biesiadowania w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ostropest szczególnie pomoże nam w detoksykacji wątroby i ochronie komórek wątroby. Zioło wzmacniające pracę wątroby powszechnie sprzedawane jest w aptekach jako suplement diety w postaci proszku, kapsułek, tabletek lub płynnego ekstraktu.
„Oset mleczny pomaga komórkom wątroby regenerować się i metabolizować toksyczne substancje. Wspomaga enzymy wątrobowe, łagodzi stany zapalne, spowalnia postęp marskości wątroby, ma znaczenie przy mononukleozie. Jest ona istotna dla wątroby także podczas zażywania narkotyków i alkoholu, gdyż jej działanie przeciwutleniające jest bardzo duże. Bez nadzoru lekarza zaleca się zrobić miesięczną przerwę po sześciu do dziewięciu miesiącach stosowania” – radzi w gabinecie farmaceutka Sabina Lazorová.
Ostropest plamisty:
Źródło: YouTube
Oset przeciwko ukąszeniom węży
Ostropest plamisty pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, do Europy dotarł dopiero w XVIII wieku. Jej lecznicze działanie znane jest już w starożytności, kiedy to podawano ją głównie po ukąszeniach węży. Ale szybko ludzie odkryli, że ma on korzystny wpływ także na wątrobę, pęcherzyk żółciowy, śledzionę czy dwunastnicę.
Najgorszy pokarm dla układu odpornościowego? Podczas Świąt niektórzy zjadają to na kilogramy
Ostropest plamisty wygląda jak zwykły oset, ale jego działanie jest wieloaspektowe. Jest wysoka, ma karbowane liście, a jej fioletowe lub ciemnofioletowe kwiaty przyciągają uwagę. Kwitnie od lipca do września, kiedy rozwijają się nasiona owoców. Dzięki zawartej substancji czynnej sylimaryny przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania i oczyszczania wątroby, pomagają w jej stanach zapalnych oraz łagodzą skutki nadmiernego spożycia alkoholu i zatruć.
Nasiona ostropestu plamistego zapobiegają także tworzeniu się kamieni żółciowych, korzystnie wpływają na żylaki, astmę i alergie.
Ostropest polecany jest także przez zielarzy
„Jeśli chodzi o zioła, to na przykład dużo stawiam na ostropest plamisty, który oczyszcza wątrobę. I nie mam na myśli tylko alkoholu. W naszym organizmie znajduje się wiele obcych substancji, które należy wypłukać” – mówi Slané.
Również na słynnej Hradeckiej nie wolno uprawiać ostropestu plamistego. „Według medycyny chińskiej każdy narząd ma swój własny okres oczyszczania. Wiosna to sezon wątroby. Ostropest plamisty wspomaga ich oczyszczanie i odtłuszczanie. Służy do oczyszczania herbaty, na przykład w postaci kropli lub suszu. Sztywne stawy i myślenie są powiązane z zatkaną wątrobą. Dlatego wątroba nazywana jest magazynem emocji. Wiosna kojarzy się także z nowymi wizjami, nowymi planami i kreatywnością. Kiedy jesteśmy oczyszczeni, mamy więcej energii” – wyjaśnia.
Nawet lekarze go nie odrzucają
Ale nawet lekarze nie odrzucają stosowania leczniczych właściwości ziół. „Istnieje wiele ziół, które mogą pozytywnie wpływać na trawienie. Znany jest korzystny wpływ ostropestu plamistego na choroby wątroby, mięta pieprzowa, anyż, imbir i wiele innych są korzystne” – mówi prezes Czeskiego Towarzystwa Gastroenterologii i profesor nadzwyczajny .
Ostropest plamisty – nasiona:
Źródło: YouTube
„Jeśli chodzi o ostropest plamisty, w literaturze istnieje wiele artykułów sugerujących korzyści płynące ze stosowania sylimaryny, ale zdecydowanie nie jest to coś, co wyleczy wątrobę. To wsparcie wątroby, które nie zaszkodzi, a może nawet trochę pomoże” – nieco bardziej sceptyczny jest lekarz i kierownik Instytutu Farmakologii III Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Karola w Pradze.
Łatwy w uprawie
Zioło, które jest mało wymagające, możesz uprawiać w domu, w ogrodzie. Dojrzałe nasiona zbieramy z rośliny po całkowitym kwitnieniu, które należy usunąć z drobnego puchu. Czyste nasiona można natychmiast spożyć. Wystarczy je przeżuć i połknąć. Możemy je także rozdrobnić na drobny proszek i dodać np. do jogurtów. Substancją czynną ostropestu plamistego jest sylimaryna, której nie można uzyskać przez ługowanie. Substancje czynne sylimaryny nie są uwalniane w wodzie, ale w tłuszczach.
Wielu z nas codziennie zjada jeden czynnik rakotwórczy. Wyeliminowanie go poprawi trawienie i schudniemy
„Chociaż często zaleca się spożywanie ostropestu plamistego w postaci herbaty, nie jest to opcja idealna. Dzieje się tak dlatego, że sylimaryna ulega zniszczeniu w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza, zatem podlewanie gorącą wodą spowoduje degradację tej najcenniejszej substancji aktywnej. Dużo skuteczniejszą formą jest bezpośrednie spożycie rozdrobnionych nasion, które gwarantuje wchłanianie substancji czynnej, a także wspomaga mechaniczne oczyszczenie układu pokarmowego. Najskuteczniejsze są nasiona, które podczas procesu kruszenia nie miały kontaktu z metalem i temperaturą powyżej 40 stopni Celsjusza. Jednak rozdrobniony oset szybko ulega utlenieniu, dlatego konieczne jest przechowywanie go w zamykanych pojemnikach bez dostępu powietrza” – czytamy w czasopiśmie.
Leczenie lecznicze
Poleca także kurs leczniczy, który trwa 12 tygodni i powinien nie tylko zregenerować wątrobę, ale także poprawić trawienie, obniżyć poziom cholesterolu, pomóc schudnąć i dodać nowej energii.
„Sprawdzonym sposobem jest przyjmowanie 1 łyżeczki rozdrobnionych nasion 4 razy dziennie, albo ¾ godziny przed posiłkiem, albo ¾ godziny po posiłku. Można również dawkować 2 x 2 łyżeczki dziennie. Miąższ popić odpowiednią ilością wody, można go również spożywać zmieszany z jogurtem, kefirem, sokiem lub smoothie. W ten sposób można zażywać ostropest plamisty w miarę potrzeb, ale można też dokończyć nieprzerwaną kurację detoksykującą, która szczególnie nadaje się po Świętach Bożego Narodzenia, kiedy organizm obciążony jest świąteczno-noworocznymi ucztami i piciem. W pierwszych 10 dniach kuracji zaleca się podwoić dawki w celu rozpoczęcia regeneracji, dlatego należy przyjmować 2 łyżeczki rozgniecionych nasion 4 razy dziennie. W trakcie kuracji należy unikać napojów alkoholowych, tłustych potraw i w miarę możliwości narkotyków syntetycznych” – radzi magazyn.
Uważaj na skutki uboczne
Używaj ostropestu plamistego wyłącznie w zalecanych dawkach.
„W większych dawkach może powodować nudności, wzdęcia, biegunkę lub ból głowy. Jeżeli chorujesz na cukrzycę, powinieneś najpierw skonsultować się z lekarzem w sprawie zasadności stosowania preparatu, gdyż ostropest plamisty może obniżać poziom cukru we krwi. Nie zaleca się stosowania u kobiet w ciąży oraz u pacjentek zmagających się z rakiem piersi, macicy, jajnika, endometriozą lub mięśniakami macicy. Dzieje się tak dlatego, że ostropest plamisty może naśladować estrogen” – ostrzega magazyn.
Ostropest plamisty może również wpływać na działanie niektórych leków, takich jak leki stosowane na cukrzycę lub leki rozrzedzające krew.
Korzystnie wpływają także na wątrobę:
- Rzepak – ma silne działanie przeciwzapalne, jego ekstrakty intensywnie stymulują pracę pęcherzyka żółciowego i wspomagają detoksykację wątroby
- Mięta pieprzowa – korzystnie wpływa na cały układ trawienny, w tym na wątrobę, pęcherzyk żółciowy i trzustkę
- Anyż – pomaga w detoksykacji organizmu
- Ożywić – do regeneracji i detoksykacji wątroby
- rozmaryn – dla lepszej kondycji i regeneracji pęcherzyka żółciowego
- Czarny dźwig – należy do silnych antyoksydantów, oczyszcza i wzmacnia organizm
- Bazylia – harmonizuje wszystkie funkcje organizmu i wpływa na gospodarkę żółcią
- Okrągły glob – wspomaga procesy trawienne, wydalanie żółci i soków trawiennych