Jak mleczko pszczele zamienia zwykłą larwę w królową i co może zrobić dla naszej odporności

Jeśli kiedykolwiek czytaliście opowiadania Roalda Dahla dla dorosłych, wiecie, że różnią się one od jego znacznie bardziej znanych opowiadań dla dzieci. Przez przypadek przeczytałam opowiadanie o mleczku pszczelim, które zrobiło na mnie wrażenie, dlatego też sięgam po mleczko pszczele, kiedy tylko mam okazję.

Fabuła tej historii dotyczy małżeństwa, które urodziło długo oczekiwane dziecko. Matka, Mabel Taylor, „była na wpół martwa z wyczerpania” i całkowicie szalała ze zmartwienia, ponieważ dziewczynka prawie w ogóle nie piła mleka. To dziecko jadło tak mało, że w wieku sześciu tygodni ważyło prawie kilogram mniej niż przy urodzeniu. Wtedy mąż Mabel Albert, z zawodu pszczelarz, czytając magazyn pszczelarski natknął się na artykuł nt mleczko pszczele. W artykule opisano cudowne właściwości mleczka pszczelego, w tym ogromne zwiększenie masy larw pszczół miodnych, które się nim żerują. Ach, pomyślał Albert. i zaczęła dodawać mleczko pszczele do jedzenia swojej córeczki. Strategia działa, dziecko bardzo chętnie pije tę nową formułę i prosi o więcej. Ta historia została po raz pierwszy opublikowana w 1959 roku, ale wszystko w niej opisane mogłoby pochodzić z dzisiejszego magazynu pszczelarskiego.

Jego opisy mleczka pszczelego były zgodne z ówczesną wiedzą naukową. Na przykład Albert Taylor wyjaśnia swojej żonie, że mleczko pszczele „może zamienić zwykłą, nudną robotnicę, prawie pozbawioną narządów płciowych, w dużą, piękną i płodną królową”. Larwy robotnic karmione są czystym mleczkiem pszczelim tylko przez pierwsze trzy dni życia, po czym przechodzą na mieszankę mleczka pszczelego, miodu i pyłku. Natomiast larwa wybrana na królową otrzymuje przez całe życie mnóstwo czystego mleczka pszczelego w takiej ilości, że dosłownie unosi się w nim.

Co wiemy dzisiaj

Mleczko pszczele to naturalny produkt pszczeli, jeden z sześciu, oprócz miodu, propolisu, pyłku, wosku i jadu pszczelego. Zawiera kilka związków: mieszaninę aminokwasów, witamin (zwłaszcza z grupy B), lipidów, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, enzymów, minerałów.

Mleczko pszczele jest naturalnego pochodzenia na świecie i nie można go wytworzyć sztucznie. Mianowicie jest wytwarzany przez młode pszczoły robotnice z nektaru kwiatowego i innego materiału zebranego w naturze. Służy do karmienia królowej i larw królowej. Ponieważ wszystkie larwy w ulu przez pierwsze 3 dni rozwoju są karmione nektaremjest w pewnym sensie odpowiednikiem mleka matki w świecie ssaków. Po tym okresie tylko jedna larwa, jak powiedzieliśmy, nadal żywią się wyłącznie mleczkiem pszczelim i z tej larwy królowa, królowa wszystkich pszczół, wykluwa się. Od niej wzięła się nazwa mleczka pszczelego.

Mleczko pszczele na dłuższą żywotność i dobrą odporność

Mleczko pszczele to jedyny pokarm, jaki królowa spożywa w ciągu swojego życia, i uważa się, że dzięki niemu żyje ona nawet pięćdziesiąt i więcej razy dłużej (najczęściej 5-6 lat) niż przeciętna pszczoła robotnica, zapewniając przetrwanie ula. Ponadto królowa jest od dwóch do trzech razy cięższa i większa od innych pszczół i jest najbardziej produktywną istotą na świecie: jest w stanie złożyć do 3000 jaj dziennie.

No cóż, ktoś wpadł na dobry pomysł i wszystkie te dobrodziejstwa natury spakował w pył (lub torbę) i teraz my, jako niegdyś najbogatsi, możemy sobie dawać sobie pozwolić na produkty na bazie mleczka pszczelego takie jak suplement diety o naturalnym smaku pomarańczowym. Mianowicie jest to proszek do przygotowania napoju na bazie mleczka pszczelego, naturalnego produktu pszczelego o wyjątkowych wartościach biologicznych, wzbogaconego witaminą C i zabarwionego naturalnym barwnikiem beta-karotenu.

Preparat ten polecany jest osobom w każdym wiekuod 3 roku życia (a nie jak w historii Roalda Dahla), w celu wzmocnienia ogólnej kondycji organizmu, poprawy odporności i odporności na stres, szczególnie u dzieci, młodzieży, sportowców i osób narażonych na wzmożony wysiłek psychiczny i fizyczny . Wystarczy w ciągu dnia wypić 1, a maksymalnie 5 szklanek tego bardzo smacznego napoju, oczywiście w zależności od potrzeb i wieku organizmu.

Kolejną zaletą preparatu Revita Orange jest to, że można go spożywać z dowolnymi lekami i pokarmami, przed lub po posiłku. Nie ma potrzeby robienia przerw w użytkowaniu.

Po co dodawać witaminę C do produktów Revita? Odpowiedź jest taka, że ​​mleczko pszczele i witamina C wspólnie wspomagają produkcję kolagenu – białko młodości, niezbędne nie tylko dla zdrowia i urody skóry, ale także dla zachowania elastyczności naczyń krwionośnych, zwłaszcza mózgu i serca, a także do obrony organizmu przed wirusami i bakteriami.

Revita

Revita Pomarańcza i Revita Fe Jagody Leśne Zdjęcie: Revita

Liofilizowane mleczko pszczele zachowuje wszystkie swoje dobroczynne właściwości

Dawno, dawno temu na mleczko pszczele mogli sobie pozwolić jedynie najbogatsi (dlatego nie jest zaskakujące, że mleczko pszczele nazywa się po angielsku Royal Jelly). Mleczko pszczele stosowano natychmiast po wyjęciu z ula, gdyż ta wysokiej jakości, delikatna substancja już po kilku dniach traciła swoje właściwości. Przez długi czas szukano sposobu na zachowanie właściwości mleczka pszczelego, aby umożliwić pełne działanie licznych substancji bioaktywnych. I wreszcie umożliwił to proces liofilizacji. Galaretka zamarza w ekstremalnie niskich temperaturach, nie tracąc przy tym żadnych swoich właściwościwoda zaczyna z niego parować i w ten sposób z białej substancji, nieco gęstszej od mleka, otrzymuje się proszek – liofilizowane mleczko pszczele, które jest podstawą wszystkich produktów Revita. W ten sposób bioaktywność mleczka pszczelego wydłuża się z około 48 godzin do pełnych dwóch lat.

Któregoś razu, będąc w ciąży, ginekolog poleciła mojej szwagierce ze względu na anemię Revita z żelazem (Revita Fe Jagody Leśne). Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie używałam tych produktów, ale kiedy zobaczyłam, że jest wzbogacony mleczkiem pszczelim, od razu go dla niej kupiłam.

Jest to suplement diety występujący także w formie proszku do sporządzania napoju, o przyjemnym smaku owoców leśnych. Oprócz nieuniknionego mleczka pszczelego, Revita Fe zawiera także witaminę C 48,0 mg i żelazo 10,1 mg, dlatego polecana jest każdemu, kto ma problem z niedoborem żelaza w organizmie. organizm, który według niektórych źródeł stanowi aż 30% światowej populacji. Napój ten ma przyjemny smak i w przeciwieństwie do innych preparatów żelaza nie powoduje nieprzyjemnych zjawisk, takich jak nudności, wstręt czy metaliczny posmak w ustach.

Oprócz zalet mleczka pszczelego i żelaza, Revita Fe Forest Berries zawiera również witaminę C, co z jednej strony dodatkowo przyczynia się do odporności i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym będącym przyczyną wielu chorób, a z drugiej strony przyczynia się do lepszego wchłaniania żelaza.

I dlaczego oprócz tego, że poziom żelaza miała zadowalający, szwagierka poszła na poród z idealną morfologią krwi. Nie wiem, czy miało to wpływ również na dziecko, ale urodził się zdrowy chłopiec o wadze 5400 g, z notą 10. Myślę, że część tej zasługi należy do mleczka pszczelego z gamy produktów Revita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *