Kto smaży na smalcu wieprzowym, wie, że otrzymuje się też pięknie złociste skwarki, które nawet posolone są absolutnie pyszne. I nie tylko to! Krakersy zawierają dużo witamin z grupy B i minerałów, co czyni je zdrową żywnością. Można je kupić zarówno w sklepie mięsnym, jak i w supermarkecie. Jednak najlepiej smakują, gdy robisz je samodzielnie. Jak to zrobić?
Źródło: YouTube
Sztuczka z rozmazywaniem
Na powstały smak smażonej pasty ma wpływ już wytopienie samego smalcu, gdy konieczne jest pocięcie smalcu w większe kostki. Po upieczeniu będą bardziej miękkie i łatwiejsze do wymieszania. Jeśli natomiast lubisz chrupiące w ustach krakersy, możesz odłożyć kilka mniejszych kawałków i na koniec udekorować nimi gotową pastę.
Pyszny, chrupiący smarowidło
Przygotowanie chrupiącego smarowidła nie jest wcale skomplikowane i zajmuje zaledwie kilka minut. Drobno posiekaj jedną cebulę, którą następnie usmaż na złoty kolor na roztopionym smalcu. W międzyczasie zmiksuj 250-300 g krakersów na gładką masę, a następnie dodaj do nich gotową cebulę. Do powstałej masy dodać sól i pieprz i wszystko razem wymieszać.
Wzmocnienie smaku
Zaletą domowego smarowidła skwarkowego jest to, że można go przygotować według własnych upodobań i preferencji. Miłośnicy ostrzejszych potraw nie mogą się oprzeć dodaniu do pasty ząbka czosnku, świeżego lub suszonego chili i musztardy. Ale bardzo często do smażonej pasty dodaje się także jajko na twardo lub ser topiony.
Ostatnie poprawki
Wystudzoną pastę najlepiej smarować świeżym i chrupiącym pieczywem. Można go udekorować zarówno samymi krakersami, jak i marynowanymi warzywami. Ogórki, cebulę lub ostrą paprykę pokroić w plasterki i dodać do ciasta. Spieczoną pastę można również posypać drobno posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem, natką pietruszki lub rukolą.
Krakersy nie tylko do smarowania
Oprócz past do smarowania, z krakersów można przygotować także inne dania, takie jak krakersy, warzywa, strudle, kuba czy słone ślimaki. Jednak dobrze komponuje się również z ziemniakami, dlatego można je z nimi upiec lub dodać bezpośrednio do puree ziemniaczanego.
Źródła: toprecepty.cz, prozeny.cz, apetitonline.cz