Persymony są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin A i C oraz potasu. Zawiera także dużą ilość przeciwutleniaczy.
Jego spożycie korzystnie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, zapobieganie zaparciom i poprawę kondycji skóry. Ponadto uważa się, że persymony wzmacniają układ odpornościowy.
Jak wybrać dojrzałe persymony i jak je przechowywać
Persymony mają pomarańczową skórkę i lekko miękki miąższ otoczony cienką skórką. Jeśli owoc jest twardy, oznacza to, że nie jest jeszcze dojrzały. W takiej sytuacji lepiej poczekać kilka dni z użyciem, przechowując go w temperaturze pokojowej.
Gdy persymony dojrzeją, można je przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Persymony należy umieścić w plastikowej torbie lub pojemniku z otworami wentylacyjnymi.
Należy regularnie sprawdzać persymony, ponieważ mogą szybko stać się przejrzałe. Gdy persimmon osiągnie pożądaną dojrzałość, zjedz ją natychmiast lub wykorzystaj w przepisie.
Jak prawidłowo jeść persimmon
Persymony to pyszna i pożywna przekąska, którą można delektować się na wiele sposobów. Owoc ten można jeść zarówno świeży, jak i suszony.
Najpopularniejszym sposobem jedzenia persimmon jest po prostu przecięcie ich na pół i cieszenie się miękkim, mięsistym nadzieniem.
Skórka owocu jest jadalna, ale może być dość cierpka. Najlepszym sposobem przygotowania owoców do spożycia na surowo jest odcięcie górnej i dolnej części owocu, a następnie pokrojenie go w cienkie plasterki. Jeśli persimmon jest suszony, musisz najpierw usunąć skórkę. Persimmon pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na tacy. Suszone owoce przechowuj w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym miejscu.
Kawałki persymony możesz dodać do sałatek lub wykorzystać jako zdrowy dodatek do jogurtu lub płatków śniadaniowych.
Można z niego przygotować budyń, dżemy, babeczki, pieczywo, koktajle, sałatki owocowe czy ciasta. Persymony to pyszny sposób na dodanie dodatkowych składników odżywczych do codziennej diety.
Wcześniej powiedzieliśmy Ci, co zrobić z plikiem .