Kardamon może pomóc w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, utraty wagi i infekcji, ale potrzebne są dalsze badania
Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, przez niektórych porównywanym do mięty. Pochodzi z Indii, ale dziś jest dostępna na całym świecie i jest używana w słodkich i pikantnych przepisach. Uważa się, że olejki i ekstrakty z kardamonu mają szczególne właściwości lecznicze i są stosowane w medycynie tradycyjnej od wieków.
Właściwości przeciwutleniające i moczopędne kardamonu mogą obniżać ciśnienie krwi
Może być kardamon pomocny dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. W jednym badaniu, w którym wzięło udział 20 osób dorosłych z nowo zdiagnozowanym nadciśnieniem, badacze podawali trzy gramy sproszkowanego kardamonu dziennie. Po 12 tygodniach poziom ciśnienia krwi znacznie spadł do wartości prawidłowych. Obiecujące wyniki tego badania mogą być powiązane z wysoki poziom przeciwutleniaczy w kardamonie. W rzeczywistości pod koniec badania poziom antyoksydantów wzrósł u uczestników o 90 procent. Przeciwutleniacze są powiązane z niższym ciśnieniem krwi.
Naukowcy wysuwają również hipotezę, że przyprawa ta może obniżyć ciśnienie krwi ze względu na swoje działanie działanie moczopędneco oznacza, że może stymulować oddawanie moczu w celu usunięcia wody gromadzącej się w organizmie, na przykład wokół serca. Wykazano, że ekstrakt z kardamonu zwiększa oddawanie moczu i obniża ciśnienie krwi u szczurów.
Może zawierać związki zwalczające raka
Związki zawarte w kardamonie mogą pomóc w walce z komórkami nowotworowymi. Badania na myszach wykazały, że proszek kardamonu może zwiększać aktywność niektórych enzymów pomagających w walce z rakiem. Ta przyprawa również może.
W jednym z badań naukowcy wystawili dwie grupy myszy na działanie związku wywołującego raka skóry i karmili jedną grupę 500 mg mielonego kardamonu na kilogram masy ciała dziennie. Po 12 tygodniach tylko u 29 procent grupy stosującej kardamon rozwinął się nowotwór w porównaniu z ponad 90 procentami grupy kontrolnej.
Badania na ludzkich komórkach nowotworowych i kardamonie wskazują na podobne wyniki. Jedno z nich wykazało, że pewien związek zawarty w przyprawie powstrzymywał namnażanie się komórek raka jamy ustnej w probówkach.
Chociaż wyniki są obiecujące, badania te przeprowadzono wyłącznie na myszach lub w probówkach. Zanim będzie można sformułować mocniejsze twierdzenia, potrzebne są badania na ludziach.
Kardamon może chronić przed chorobami przewlekłymi dzięki działaniu przeciwzapalnemu
To kardamon bogaty w związki, które mogą zwalczać stany zapalne. Zapalenie występuje, gdy organizm jest narażony na działanie obcych substancji. Ostry stan zapalny jest konieczny i korzystny, ale długotrwały stan zapalny może prowadzić do choroby przewlekłej.
które są bogate w kardamon, chronią komórki przed uszkodzeniem i zapobiegają stanom zapalnym. Jedno z badań wykazało, że ekstrakt kardamonu występuje w dawkach 50–100 mg na kg masy ciała skuteczny w hamowaniu co najmniej czterech różnych związków zapalnych u szczurów.
Inne badanie na szczurach wykazało, że jedzenie sproszkowanego kardamonu zmniejsza zapalenie wątroby spowodowane dietą wysokowęglowodanową i wysokotłuszczową.
Chociaż nie ma wielu badań dotyczących przeciwzapalnego działania kardamonu u ludzi, badania pokazują, że suplementy mogą zwiększyć poziom przeciwutleniaczy nawet o 90 procent.
Pomaga przy problemach trawiennych, w tym wrzodach
Kardamon był używany od tysięcy lat stosowany w celu wspomagania trawienia. Często zmieszany z innymi ziołami leczniczymi, aby złagodzić dyskomfort, nudności i wymioty.
Najbardziej zbadaną właściwością kardamonu pod kątem łagodzenia problemów żołądkowych jest jego potencjał zdolność gojenia się wrzodów.
W jednym z badań szczury karmiono ekstraktami z kardamonu, kurkumy i liści sembung w gorącej wodzie, a następnie poddano je działaniu dużych dawek aspiryny w celu wywołania wrzodów żołądka. U tych szczurów wystąpiło mniej wrzodów w porównaniu ze szczurami, które otrzymywały samą aspirynę.
Podobne badanie na szczurach wykazało, że sam ekstrakt kardamonu może całkowicie zapobiec lub zmniejszyć wielkość wrzodów żołądka o co najmniej 50 procent. W rzeczywistości w dawkach 12,5 mg na kg masy ciała ekstrakt z kardamonu był skuteczniejszy niż powszechnie stosowany lek na wrzody.
Badania z probówek sugerują również, że kardamon może chronić przed bakterie powiązane z rozwojem większości problemów z wrzodami żołądka.
Konieczne są dalsze badania, aby dowiedzieć się, czy przyprawa będzie miała taki sam wpływ na wrzody u ludzi.
Kardamon leczy nieświeży oddech i zapobiega próchnicy
Zastosowanie kardamonu do Leczenie nieświeżego oddechu i poprawa zdrowia jamy ustnej to starożytne lekarstwo. W niektórych kulturach zwyczajem jest odświeżanie oddechu poprzez zjadanie po posiłku całych strąków kardamonu. Nawet producent gumy do żucia Wrigleya wykorzystuje tę przyprawę w jednym ze swoich produktów.
Być może zasługę kardamonu w zakresie świeżego, pachnącego miętą oddechu można przypisać jego zdolnościom do…
Na podstawie jednego z badań wykazano, że tak Ekstrakty z kardamonu są skuteczne przeciwko pięciu bakteriom, które mogą powodować próchnicę zębów. Dodatkowe badania pokazują, że ekstrakt z kardamonu może zmniejszyć liczbę bakterii w próbkach śliny o 54 procent.
Jednak wszystkie te badania przeprowadzono w probówkach, więc nie jest jasne, w jaki sposób wyniki można zastosować u ludzi.
Może działać antybakteryjnie i leczyć infekcje
Jest też kardamon działa antybakteryjnie poza jamą ustną i może leczyć infekcje. Badania pokazują, że ekstrakty z kardamonu i olejki eteryczne zawierają związki przeciwdziałające efektom starzenia przeciwko kilku powszechnym szczepom bakterii.
W jednym badaniu z probówki sprawdzano działanie tych ekstraktów do napięć Kandyd drożdżaki lekooporne, które mogą powodować zakażenia drożdżakowe. Ekstrakty były w stanie zahamować wzrost niektórych szczepów o 0,99–1,49 cm.
Dodatkowe badania z użyciem probówek wykazały, że olejki eteryczne i ekstrakty z kardamonu są tak samo, a czasem bardziej skuteczne niż standardowe leki. przeciwko E coli I Gronkowiec, bakterie, które mogą powodować zatrucie pokarmowe.
Badania z użyciem probówek wykazały również, że olejki eteryczne z kardamonu zwalczają bakterie Salmonella co prowadzi do zatrucia pokarmowego i Campylobakter co przyczynia się do zapalenia żołądka.
Istniejące badania nad antybakteryjnym działaniem kardamonu dotyczyły jedynie izolowanych szczepów bakterii w laboratoriach. Dlatego dowody nie są obecnie wystarczająco mocne, aby twierdzić, że przyprawa będzie miała taki sam wpływ na ludzi.
Kardamon może poprawić oddychanie i wykorzystanie tlenu
Związki zawarte w kardamonie mogą pomagają zwiększyć przepływ powietrza do płuc i poprawić oddychanie.
Kiedy jest używany w aromaterapii, kardamon może zapewnić orzeźwiający zapach, który poprawia zdolność organizmu do wykorzystania tlenu podczas ćwiczeń. W jednym z badań poproszono grupę uczestników o wdychanie olejku kardamonowego przez jedną minutę, zanim zaczęli chodzić po bieżni przez 15 minut. W tej grupie spożycie tlenu było istotnie wyższe w porównaniu z grupą kontrolną.
Innym sposobem, w jaki kardamon może poprawić oddychanie i wykorzystanie tlenu, jest rozluźnienie dróg oddechowych. To może być wyjątkowe przydatne w leczeniu astmy. Badanie na szczurach i królikach wykazało, że zastrzyki z ekstraktu kardamonu mogą złagodzić przepływ powietrza w gardle. Jeśli ekstrakt miałby podobny efekt u osób chorych na astmę, mógłby zapobiec ograniczaniu oddychania przez ich zapalenie dróg oddechowych, a tym samym poprawić ich oddychanie.
Może obniżać poziom cukru we krwi
Kiedy zostanie zabrany w postaci proszkukardamon może obniżyć poziom cukru we krwi. Jedno z badań wykazało, że karmienie szczurów dietą wysokotłuszczową i bogatą w węglowodany (HFHC) powodowało, że ich poziom cukru we krwi pozostawał podwyższony dłużej niż w przypadku normalnej diety. Kiedy szczurom na diecie HFHC podano sproszkowany kardamon, ich poziom cukru we krwi nie utrzymywał się na podwyższonym poziomie dłużej niż poziom cukru we krwi szczurów na normalnej diecie.
Jednak proszek kardamonu może nie mieć takiego samego efektu u osób chorych na cukrzycę typu 2. W badaniu obejmującym ponad 200 dorosłych osób chorych na tę chorobę uczestników podzielono na grupy, które codziennie przez osiem tygodni piły wyłącznie czarną herbatę lub czarną herbatę z trzema gramami cynamonu, kardamonu lub imbiru. Wyniki to pokazały cynamon, ale nie kardamon i imbir, poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi.
Potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć wpływ kardamonu na poziom cukru we krwi u ludzi.
Inne potencjalne korzyści zdrowotne kardamonu
Oprócz powyższych korzyści zdrowotnych kardamon może być dobry dla naszego zdrowia również w inny sposób.
Badania na szczurach to wykazały wysoki poziom przeciwutleniaczy w tej przyprawie może również zapobiegać powiększeniu wątroby, stanom lękowym, a nawet pomóc w utracie wagi:
- Wątroba – ochrona: Ekstrakt z kardamonu może obniżyć podwyższony poziom enzymów wątrobowych, trójglicerydów i cholesterolu. Może również zapobiegać powiększeniu i ciężkości wątroby, co zmniejsza ryzyko stłuszczenia wątroby.
- Lęk: Jedno badanie na szczurach sugeruje, że ekstrakt z kardamonu może zapobiegać zachowaniom podobnym do lęku. Może to wynikać z tego, że niski poziom przeciwutleniaczy we krwi powiązano z rozwojem lęku i innych zaburzeń nastroju.
- Utrata masy ciała: Badanie, w którym wzięło udział 80 otyłych i otyłych kobiet ze stanem przedcukrzycowym, wykazało związek między kardamonem a nieznacznie zmniejszonym obwodem talii. Jednakże badania na szczurach dotyczące utraty wagi za pomocą tej przyprawy nie przyniosły znaczących wyników.
Liczba badań dotyczących związku kardamonu z tymi potencjalnymi korzyściami jest ograniczona i dotyczy głównie zwierząt. Co więcej, powody, dla których ta przyprawa może pomóc poprawić zdrowie wątroby, stany lękowe i wagę, są niejasne.
Kardamon jest bezpieczny dla większości ludzi i jest powszechnie dostępny
Kardamon jest ogólnie bezpieczny dla większości ludzi, choć w bardzo niewielkiej liczbie przypadków może wystąpić reakcja alergiczna. Jest najczęściej używany do gotowania lub pieczenia. Przyprawa ta ma wszechstronne zastosowanie i często jest dodawana do indyjskich curry i gulaszy, a także do ciastek imbirowych, pieczywa i innych wypieków.
Stosowanie suplementów, ekstraktów i olejków eterycznych kardamonu prawdopodobnie stanie się bardziej powszechne w świetle obiecujących wyników badań nad jego zastosowaniami leczniczymi. Jednakże, obecnie nie ma zalecanej dawki dla tej przyprawy, ponieważ większość badań przeprowadzono na zwierzętach. Należy stosować suplementy pod okiem lekarza. Oprócz, Suplementy kardamonu mogą nie być odpowiednie dla dzieci i kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Większość suplementów zawierających proszek lub ekstrakt kardamonu zawiera około 500 mg i zaleca się stosować raz lub dwa razy dziennie. Ale jeśli chcesz spróbować kardamonu, Dodawanie tej przyprawy do żywności jest być może najbezpieczniejszym i najskuteczniejszym sposobem na poprawę naszego zdrowia.
Należy zauważyć, że istnieje niewiele badań na ludziach dotyczących wielu oświadczeń zdrowotnych związanych z tą przyprawą. Konieczne są dalsze badania, aby wykazać, czy i w jaki sposób wstępne wyniki badań odnoszą się do ludzi.