Według statystyk przeciętny Czech przybiera po Świętach Bożego Narodzenia 0,5-3 kilogramy na wadze. W końcu nie ma się czemu dziwić. Siedzenie przed telewizorem w towarzystwie ciągłego zapasu słodyczy, kanapek, steków czy innych przekąsek robi swoje. A gdy do tego dodamy alkohol, który sam w sobie jest bombą kaloryczną, nie ma się co dziwić. Dlatego terapeuci żywieniowi zalecają wszystkim miłośnikom Bożego Narodzenia, aby świąteczne chwile przeplatać bajkami energicznym spacerem. A jeśli chodzi o słodycze, lepiej wybrać zdrowszą wersję słodyczy. Oto mała inspiracja…
Źródło: YouTube
Żytni piernik
Są pachnące, smaczne i w przeciwieństwie do tych z klasycznej mąki pszennej, sycą na długi czas. Rozkoszuj się nimi w obfitości. Jak to zrobić: W robocie kuchennym wymieszaj 400 g mąki żytniej zwykłej, 150 g masła, 4 jajka, 100 g syropu klonowego, 140 g cukru trzcinowego, 100 g zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki przyprawy piernikowej i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Powstałe elastyczne ciasto zawiń w folię i odstaw na noc do lodówki. Następnie rozwałkuj na placek o grubości 3 milimetrów. Następnie wycinaj różne koła, drzewa, księżyce, gwiazdy… Wszystkie kawałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec cukierek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około dziesięć minut. Upieczone pierniki pozostawić do ostygnięcia i udekorować polewą z białek.
Roladki waniliowe
Austriacy pieczą ten cukierek co roku na pamiątkę wygranej walki z najeżdżającymi Turkami. Niewiele osób jednak wie, że bułki w rzeczywistości powinny oznaczać „księżyce” (półksiężyce) – symbol wiary muzułmańskiej. Dziś ten cukierek jest jednym z najpopularniejszych, a można się nim delektować w zdrowszej wersji. Jak to zrobić: Zmiksuj 300 g mąki orkiszowej, 200 g masła, 100 g orzechów włoskich (jeśli ich nie masz, możesz użyć migdałów), 2 żółtka, 1 laskę wanilii i 60 g cukru trzcinowego. Ciasto podzielić na dziesięć części i każdą zwinąć w rulon. Następnie ułóż małe kawałki na blasze do pieczenia w formie bułek. Ciasteczka waniliowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Kuleczki kokosowe z ryżem
Robi się je szybko i są bardzo dobre! Jak to zrobić: Ugotuj 180 g ryżu i pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj z 60 g miodu, 40 g startych migdałów, 50 g wiórków kokosowych i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Włóż masę do lodówki na godzinę i uformuj kulki, które następnie obtocz w mące kokosowej. Gotowe ciasteczka przechowuj w lodówce. Marzy o wszystkim!
Źródła: www.notino.cz