Musaka z kiszoną kapustą – typowe danie przygotowywane najczęściej zimą, kiedy kiszona kapusta jest już gotowa. Zima to jedna z pór roku, kiedy najlepiej przygotować harnę z kiszoną kapustą.
Jeśli chcesz ugotować coś innego, spróbuj zrobić musakę z kiszonej kapusty.
Przygotowaliśmy dla Was wspaniały przepis (którego próbowaliśmy, jeszcze nie przygotowaliśmy, ale już niedługo to nastąpi), którym miło zaskoczycie swoich bliskich – pisze tami.bg.
Produkty i poprawki z musaki z kiszonej kapusty
- 1 kg. kwaśna kapusta;
- 500 g mięsa mielonego;
- 1 cebula;
- 2 szt. por;
- 100 g sosu pomidorowego;
- 100-150ml. kapuśniak;
- 50 ml olej;
- 1 łyżka. papryka (równa);
- pieprz;
- krzywe merudie;
- cząber;
- sól, jeśli to konieczne.
Do polewy
- 3 jajka;
- 250 ml krem do gotowania.
Sposób przygotowania
Rozgrzej olej i smaż posiekaną cebulę i por przez 3-4 minuty. Dodać mięso mielone i smażyć kolejne 7-8 minut. Dodaj posiekaną kapustę, czerwoną paprykę i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
Dodać kapuśniak, sos pomidorowy, resztę przypraw i około 150 ml. wodę i gotować około 10 minut.
Przełożyć naczynie do odpowiedniej formy i piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na nadzienie musowe ubić jajka ze śmietaną, wylać na naczynie i piec kolejne 10-15 minut.
Podawać danie na ciepło z pieczoną czerwoną papryką, domowym pieczywem i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.
Cieszyć się!
Dla Waszej uwagi przygotowaliśmy także inne zimowe propozycje kulinarne, a mianowicie: dynię na święta oraz gulasz wołowy.
Lubię to , gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!