Przetwarzaj białka z pieczenia w cudowny sposób. Nawet pół roku później

Pieczenie na Święta Bożego Narodzenia, uroczystości rodzinne lub wesela wiąże się ze zużyciem dużej ilości jaj. Nie zawsze w przepisie znajdują się żółtka i białka jaj, często zdarza się, że białka pozostają niewykorzystane w lodówce. Można je połączyć z jajecznicą, ale my doradzimy Ci lepszy sposób.

Białka jaj do posmarowania

Lukier do pierników lub niektórych ciast sporządza się wyłącznie z białek ubijanych z cukrem i sokiem z cytryny. Ale do dekoracji pierników potrzeba tylko jednego białka. Co zrobić z pozostałymi białkami, jeśli na przykład przygotowywaliśmy porządny likier jajeczny, który zawiera dokładnie 10 żółtek? Upiecz puszyste ciasteczka wyłącznie z białek.

Chrupiące bezy z białek jaj

Tradycyjne bezy wyglądają pięknie i wiele osób unika ich podczas pieczenia w obawie, że nie zajmą czasu pieczenia. Białka jaj łatwo się przypalają, a bezy lądują w koszu.

Jak prawidłowo przygotować bezy? Wymieszaj 3 białka jaj z 220 gramami granulowanego cukru. Białka z cukrem należy ubić na parze, tzn. miska nie może sięgać poziomu wody w garnku, którą doprowadzamy do wrzenia. Do białek stopniowo wsypywać cukier. Masa powinna być letnia, nie może być gorąca, aby jajko nie zaczęło się ścinać. Najpierw ubijaj na niskiej prędkości, następnie zwiększ prędkość i ubijaj śnieg cukrem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, do rękawa cukierniczego wkładamy białko i wyciskamy na blachę ozdobne bułeczki. Bezy nie piecze się w piekarniku, lecz powoli suszy.

Zdjęcie: Shutterstock

Jak prawidłowo upiec bezy

Rozgrzej piekarnik do 100°C i użyj programu termoobieg. Zanim piekarnik się nagrzeje, posmaruj blachę do pieczenia bezą. Baw się kształtami, do ubitego śniegu możesz dodać odrobinę barwnika spożywczego. Suszyć bezy w piekarniku przez godzinę do półtorej, w zależności od wielkości bez. Nie otwieraj najpierw piekarnika, po 30-45 minutach otwórz go kilka razy, aby wypuścić parę i zapobiec pękaniu bez. Pamiętaj, że bezy nie należy przechowywać w lodówce. Przeznaczone są do spożycia lub dekoracji innych deserów.

Inne zastosowania resztek białek jaj

  • Domowa maseczka na twarz.
  • Omlet jajeczny zrobiony wyłącznie z białek jaj.
  • Mieszamy z tartym serem, czosnkiem i smażymy na oleju w formie kotlecików.
  • Białka włóż do silikonowych foremek i zamroź.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *