Te ciasteczka z jabłkami rozpływają się w ustach

Jesień to czas kameralnych obiadów, kiedy w domu pachnie pikantnymi przyprawami i świeżymi wypiekami.

W tym okresie szczególnie istotne są jabłka – soczyste i słodkie, podobnie jak sam sezon. A gdyby tak odtworzyć ten smak w niesamowicie delikatnym jesiennym deserze i upiec szarlotki?

Ich przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, ale efekt… Aromatyczne, niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach szarlotki. Idealny poczęstunek na kameralne spotkania w gronie rodziny lub imprezę z przyjaciółmi.

Oto, czego potrzebujesz, aby stworzyć to arcydzieło we własnej kuchni:

180 g mąki pszennej
1 łyżeczka mieszanki przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i kardamon)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli
6 łyżek masła krowiego
100 g cukru

105 g brązowego cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 jabłko Granny Smith (obrane i starte)

Na lukier:

3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki soku z cytryny
szczypta przyprawy do szarlotki

Sposób przygotowania:

Zmiel cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kardamon.

W dużej misce wymieszaj mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce utrzyj masło z obydwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

Dodać starte jabłko i wymieszać.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Z powstałej masy formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 14-18 minut lub do momentu, aż ciasteczka będą złocistobrązowe.

Podczas gdy ciasteczka się pieczą, możesz przygotować lukier. W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i przyprawami i odczekaj 15 minut, aż masa stwardnieje.

Gotowe ciasta polej całkowicie wystudzoną polewą.

Spróbuj tego niesamowitego przysmaku i podaruj swoim bliskim magię w każdym kęsie. /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *