Jak długo trwają panettone i pandoro? Czy mają datę ważności, po której można je zjeść i co się stanie, jeśli zjesz je później?
Po wakacjach nadal jemy panettone i pandoro. Nieuchronnie zawsze zdarza się, że część zostaje w domu, w wyniku jakiegoś prezentu lub dlatego, że wcześniej nie było czasu na jej zjedzenie. Zdarza się również, że ceny tych typowo świątecznych słodkości drastycznie spadają po sylwestrze, bo sklepy muszą się pozbyć niesprzedanych artykułów: czy jest lepsza okazja, aby ponownie cieszyć się ich dobrocią?
Z tych powodów wciąż zajadamy się tradycyjnymi włoskimi deserami, doskonałościami naszego kraju, które są znane i cenione na całym świecie. Z pewnością przez cały styczeń, a często nawet dłużej, wiele osób je śniadanie z kawałkiem panettone lub pandoro lub delektuje się nimi przy herbacie lub przekąsce. Co więcej, są istnieje niezliczona ilość przepisów na recykling na bazie pandoro i panettone, aby pozbyć się resztek i uniknąć marnotrawstwa.
Powstaje zatem pytanie: Jak długo możemy jeść panettone i pandoro? Te słodycze Mają datę ważności być szanowanym? A jeśli tak, to co to jest? Ale nie tylko to: jeśli nie zauważysz daty ważności, co się stanie, jeśli i tak zjesz te świąteczne słodkości?
Data ważności panettone i pandoro: przestrzegać czy nie?
Te długokwasne desery wywodzące się z tradycji bożonarodzeniowej Mają one tę cechę, że utrzymują się przez długi czas. Mówimy oczywiście o przemysłowych, ale to samo tyczy się rzemieślniczych. Zwłaszcza przemysłowe panettone i pandoro, najpopularniejsze i najtańsze, mają dość długi termin ważności. Zwykle jest to podane na opakowaniu, gdzieś w kartonie, w którym są przechowywane.
Wskazanie jest z pewnością ważne i należy je wziąć pod uwagę. Ale możesz być pewien, że pandoros i panettoni mają terminy 4 – 5 miesięcy i dlatego wykraczają daleko poza okres Bożego Narodzenia. Jedzenie tych świątecznych deserów aż do Wielkanocy jest możliwe, a teoretycznie można nawet i później.
Tak naprawdę, jeśli chodzi o datę ważności, której z pewnością trzeba przestrzegać, można być nawet nieco szerszą. Nie musisz koniecznie wyrzucać pandoro czy panettone po upływie terminu ważności wskazanego na opakowaniu. Po około 2 tygodniach nadal pozostaje w dobrym stanie gdzie można je zjeść bez narażania się na ryzyko i problemy.
Należy jednak wziąć pod uwagę, że na pewno ich zapach i miękkość będą znacznie gorsze najpierw. Zatem nawet jeśli nie wystąpią zatrucia pokarmowe, smak będzie nadal zmieniony. Z tego powodu zawsze lepiej jest się na tym skupić należy wziąć pod uwagę wskazaną datę ważności i spożyć je jak najszybciej. Ponadto pandoro i panettone to produkty, które nie można ich zamrozića po otwarciu opakowania należy je spożyć w ciągu kilku dni, w przeciwnym razie stracą konsystencję i smak.