Nowym trendem jest bardzo specyficzny wariant kawy: dodawany jest olej. Ale jak? A jaki to ma smak?
Miłośnicy nowości i niecodziennych połączeń tego wariantu klasycznej kawy nie może zabraknąć. Nawet ci, którym po prostu znudził się utarty gust i chcą spróbować czegoś nowego, znajdą modną wersję, która zdaje się zyskiwać na popularności od jakiegoś czasu.
To jest kawa z oliwą z oliweka raczej dodatek oleju do tradycyjnej filiżanki kawy. Pomysł wziął się z Starbucksa który zaproponował swoim klientom tę innowacyjną wersję, a przepis staje się coraz popularniejszy także w domowych przygotowaniach. Połączenie kawy i oliwy z pewnością zaskakuje przynajmniej na pierwszy rzut oka. Z pewnością są to dwa dość kontrastujące składniki, przynajmniej w zbiorowej wyobraźni.
W takich przypadkach oczywiście zawsze występują mieszane reakcje. O ile z jednej strony są tacy, którzy chcą delektować się nowymi smakami i nie boją się eksperymentować z połączeniami, które wydają się ryzykowne, o tyle inni mają postawę nieufności i niechęci do kawy z olejem.
Kawa z olejem: nowy, udany trend?
Jeśli pomysł Starbucksa, by stworzyć tak wyjątkowy napój jak kawa z olejem, był z pewnością wyborem marketingowym, mającym na celu zadziwienie w celu zwiększenia sprzedaży, ugruntowania swojej pozycji jako coraz częściej obserwowanego trendu, muszą istnieć inne elementy, które mogą być interesujące.
Aromat kawy pozostaje dominujący nawet jeśli towarzyszy mu olej. Ale oczywiście jest trochę stonowany i zapach olejku jest obecny i wyróżnia się. Mieszanka wydaje się bardziej aksamitna, a także pod względem odżywczym zmienia swoje właściwości i wzbogaca się o nowe składniki.
Jeśli chodzi o właściwości zapachowe i smakowe, należy stwierdzić, że gorąca temperatura kawy, która wynosi około 50° gdy dotrze do filiżanki, pomaga wzmocnić aromaty i aromaty. Ze swojej strony olejskłada się z cząstek rozpuszczalnych w wodzie, które charakteryzują się łatwością dyspergowania poprawiając w ten sposób profil węchowy.
Kawa i oliwa to dwa gorzkie składniki, kontrast nie jest zbyt wyraźny, ale bardzo harmonijny. Z pewnością dodatek oleju jest wkładem tłuszczów, a kawa jest już powszechnie łączona z tłuszczami w użyciu, na przykład gdy dodaje się do niej śmietankę. Nic więc nowego w tym zakresie.
Kwasowość charakteryzująca kawę nie kontrastuje z goryczką i lekko ostrym odcieniem oliwy. Aby jak najlepiej zrównoważyć i jeszcze bardziej ożywić kombinację Ważne jest jednak dodanie składnika słodyczy. Więc to cukierale także to syrop klonowy co jest ważną alternatywą. Dla tych, którzy lubią słodycze, dodać trochę syrop karmelowy lub waniliowy nadaje aromatyczny i słodki akcent, który doskonale komponuje się z dwoma głównymi składnikami tego wariantu, który wkrótce stanie się bardzo popularny.