Niezagnieciony chleb z The New York Times
Boom na chleb bez wyrabiania zapoczątkował wiele lat temu artykuł w The New York Times i nawet dzisiaj można przeczytać, że wiele osób nadal polega na tym przepisie. Temat stale powraca, bo domowego chleba po prostu nigdy dość i nie ma co niepotrzebnie komplikować jego przygotowania.
Źródło: YouTube
A co powiesz na chleb niezagnieciony?
Co dodać? To naprawdę niezwykle proste. Przygotuj większą miskę, która może stać niezakłócona w rogu kuchni przez co najmniej 12 godzin.
Podstawowy przepis polega na wymieszaniu wody i mąki w proporcji 1:2, w tym przypadku jest to 1,5 szklanki wody na 3 szklanki mąki, najlepiej chlebowej. Do wody z mąką należy również dodać łyżeczkę i jedną czwartą suchych drożdży oraz łyżeczkę soli.
Kiedy zajmiesz się pieczeniem dłużej, zobaczysz, że istnieje dość duża różnica między mąkami. Nie musisz mieć specjalnej mąki, ale uzyskasz również różne rezultaty, używając różnych marek.
Wszystkie składniki krótko mieszamy do połączenia się płynu z suchymi i odstawiamy do wyrośnięcia pod ręcznikiem. Długie wyrastanie jest konieczne i jeśli dobrze zaplanujesz swoją pracę, nie będziesz miał nic przeciwko wyrastaniu ciasta przez pół dnia. Zrób to wieczorem przed pójściem spać, a będziesz mógł upiec następnego dnia, kiedy wrócisz z pracy do domu!
Aby przygotować niezagnieciony chleb, musisz mieć dobry garnek i pokrywkę
Naczynie do pieczenia jest niezbędne. Może to być dowolny garnek lub brytfanna z pokrywką. Ważne, aby pojemnik był szeroki od dołu do góry lub przynajmniej płaski, bo inaczej nie będzie można wybić chleba z garnka. Garnek lub blacha do pieczenia nie są niczym natłuszczone ani posypane. Musi być gorąco.
Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką do temperatury 250°C i pozwól mu się nagrzewać przez co najmniej 20 minut.
Kiedy spojrzysz na wyrośnięte ciasto, na pierwszy rzut oka będzie ono wyglądało na bardzo cienkie. Na posypanym mąką stole i posypanymi mąką palcami złóż ciasto dwukrotnie bokami do wewnątrz. Rezultatem jest wciąż bardzo chwiejny, ale już bardziej zwarty bochenek. Obsypany z obu stron mąką chleb przełóż do gorącego garnka, przykryj pokrywką i piecz.
Niektórzy mogą wlać ciasto na patelnię bez składania, ale należy to zachować, dopóki nie nabędziesz doświadczenia z tym bardzo cienkim ciastem. Ważne jest, aby nie rozrywać wyrośniętego ciasta, aby pozostały w nim wyrośnięte bąbelki.
Piec chleb około 30 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 15 minut bez przykrycia. Pieczenie to de facto jedyna część, którą musisz przeszkolić i dostosować do swojego piekarnika. Zapewne zauważyłeś, że nawet jeśli masz dobry piekarnik i odpowiednią temperaturę, urządzenia nie zachowują się tak samo, tzn. czas pieczenia trzeba wydłużać lub skracać w zależności od potrzeb. W przypadku chleba niezagniecionego często konieczne jest nieznaczne wydłużenie czasu pieczenia, aby chleb nie był zbyt wilgotny i nie był zapieczony w środku. Ale przekonasz się o tym i udoskonalisz to przy każdej kolejnej próbie.
Upieczony chleb można od razu wyjąć z pojemnika i pozostawić do ostygnięcia. To prawdopodobnie najbardziej wymagająca psychicznie część. Twój chleb będzie miał niesamowitą skórkę i piękną konsystencję domowego chleba w środku. Kawałek takiego bochenka jest przysmakiem samym w sobie.
Źródła: Cooking.nytimes.com, maskrtnica.cz