Goździki zawierają związek zwany eugenolem, który ma silne właściwości przeciwzapalne i uśmierzające ból, a także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Goździki to pachnąca przyprawa wytwarzana z suszonych kwiatów, pąków drzewa Syzygium aromatyczne pochodzi z Indonezji. Od tysięcy lat stosowany jest jako naturalny lek w ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej. Przyprawa ta ma słodki, lekko gorzki smak i jest bardzo aromatyczna, dlatego jest szeroko stosowana w kuchni oraz w przemyśle kosmetycznym.
Goździki są bogate w eugenol – związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych
Goździki są bogate w związki roślinne, które, jak wykazano, mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, dlatego są przyjmowane jako suplement diety. W trosce o zdrowie można go stosować w różnej postaci, najczęściej jako ekstrakt z goździków, olejek lub w postaci mielonych goździków.
Ta indonezyjska przyprawa jest bogatym źródłem związków roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym zwłaszcza związek, który stanowi od 70 do 90 procent olejku goździkowego. Wykazano, że eugenol ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i łagodzące ból oraz działa jako naturalny środek antyseptyczny.
Właściwości zdrowotne goździków
Goździki są także doskonałym źródłem witaminy K, potasu, beta-karotenu, eugenolu. Jest bogata w mangan – minerał, który pomaga naszemu organizmowi kontrolować enzymy, które pomagają regenerować kości i wytwarzać hormony. Mangan może również działać jako przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami (niestabilnymi atomami powodującymi uszkodzenie komórek).
Niektóre korzyści zdrowotne goździków to:
Zmniejszenie stanu zapalnego. Goździki zawierają wiele związków znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych, z których najważniejszy jest eugenol. Wykazano, że zmniejsza reakcję zapalną naszego organizmu, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych takich jak , ale także ułatwić kontrolowanie objawów.
Mniej wolnych rodników. Goździki są pełne przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki uszkadzające komórki. Usuwając wolne rodniki z organizmu, przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów.
Ochrona przed wrzodami. Badania pokazują, że goździki mogą pomóc chronić żołądek przed wrzodami. Większość wrzodów jest spowodowana przerzedzeniem się warstw śluzu chroniącego wyściółkę żołądka. Badania pokazują, że spożywanie goździków w dużych ilościach może zagęścić ten śluz, zmniejszając ryzyko rozwoju wrzodów i pomagając wyleczyć już istniejące wrzody.
Poprawiona funkcja wątroby. Goździki mogą również pomóc w lepszym funkcjonowaniu wątroby. Badania wykazały, że eugenol może pomóc zmniejszyć ryzyko marskości wątroby i
Ulga w bólu zęba. W całej historii ludzie używali olejku goździkowego do celów medycznych. Niektóre produkty kosmetyczne i leki wykorzystują eugenol ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Olejek goździkowy stosowano w celu łagodzenia bólu zębów już w 1649 roku. Do dziś jest to popularny zabieg dzięki eugenolowi – naturalnemu znieczuleniu. Chociaż olejek goździkowy jest dobry w leczeniu bólu, nie ma wystarczających dowodów na to, że zabija również bakterie powodujące problem.
Pomaga zwalczać infekcjeW medycynie tradycyjnej goździki stosowano w leczeniu różnych infekcji, zwłaszcza infekcji dróg oddechowych. Badania pokazują, że goździki mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co może być pomocne w leczeniu i zapobieganiu niektórym infekcjom. Ponadto produkty goździkowe, takie jak olejek goździkowy, mają działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne przeciwko patogenom, które często powodują choroby u ludzi, takim jak grzyby. Candida I Aspergillus.
Obniża poziom cukru we krwi. Istnieją dowody sugerujące, że ekstrakt z goździków może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u zdrowych ludzi i osób ze stanem przedcukrzycowym. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z goździków może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi poprzez zmniejszenie produkcji glukozy w wątrobie. Chociaż wyniki te są zachęcające, naukowcy wskazują, że potrzebne są dalsze badania nad wpływem ekstraktu z goździków.