W XIX wieku stało się to standardowym świątecznym obiadem dla rodzin w Wielkiej Brytanii. Stamtąd tradycja zalała Europę i Amerykę.
Składniki na klasyczny bożonarodzeniowy indyk:
Dla indyka:
5 kg indyka
50 g masła o temperaturze pokojowej
1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
5 łodyg
3 duże cebule, drobno posiekane
sól morska
Na farsz:
2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek
2 czerwone cebule
250 g bułki tartej
125 g orzechów makadamia, grubo posiekanych w robocie kuchennym
100 g suszonych jagód
skórka z 2 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy
Zobacz więcej:
2 jajka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Na sos:
250 g cebuli, obranej i grubo posiekanej
szczypta nasion
1 łyżka. organiczne kakao w proszku
2 łyżki stołowe. czysty miód
1 łyżka. zwykła mąka
250 ml czerwonego wina, najlepiej Merlot
1 kostka bulionu warzywnego, przygotowana na 300 m
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 190°C z termoobiegiem 170°C. Całego indyka nacieramy masłem i posypujemy solą morską. Do wnęki włóż kawałki cytryny i rozmarynu.
W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż połówki cebuli, na wierzchu ułóż indyka. Przykryć folią spożywczą, wsunąć pod blaszkę tak, aby powstał namiot foliowy. Piec zgodnie z instrukcją (około 3 godziny i 30 minut), ale 30 minut przed końcem zdejmij folię i piecz indyka na złoty kolor.
W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę przez 4-5 minut, aż będzie przezroczysta. Włóż do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i dobrze dopraw. Ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu i odstawić.
Wyjmij ugotowanego indyka z piekarnika. Aby sprawdzić, czy mięso jest upieczone, przebij patyczkiem najgrubszą część udka. Soki powinny płynąć klarownie.
Włóż farsz do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż będzie złocisty.
Wyjmij indyka z naczynia do pieczenia i odstaw na 30 minut, przykryty folią. Usuń nadmiar tłuszczu z soków, a następnie dodaj cebulę i nasiona kminku do naczynia do pieczenia.
Smaż delikatnie, aż cebula zmięknie. Dodać kakao, miód i mąkę w takiej ilości, aby wchłonęła sok i pozostały tłuszcz. Gotuj przez 1-2 minuty.
Stopniowo dodawaj wino i bulion i doprowadzaj do wrzenia. Doprawić przyprawami do smaku, następnie gotować sos przez 5-10 minut. Podawać z indykiem i farszem.