Klasyczny przepis na świątecznego indyka

W XIX wieku stało się to standardowym świątecznym obiadem dla rodzin w Wielkiej Brytanii. Stamtąd tradycja zalała Europę i Amerykę.

Składniki na klasyczny bożonarodzeniowy indyk:

Dla indyka:

5 kg indyka

50 g masła o temperaturze pokojowej

1 cytryna, pokrojona w ćwiartki

5 łodyg

3 duże cebule, drobno posiekane

sól morska

Na farsz:

2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek

2 czerwone cebule

250 g bułki tartej

125 g orzechów makadamia, grubo posiekanych w robocie kuchennym

100 g suszonych jagód

skórka z 2 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy

Zobacz więcej:

2 jajka

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Na sos:

250 g cebuli, obranej i grubo posiekanej

szczypta nasion

1 łyżka. organiczne kakao w proszku

2 łyżki stołowe. czysty miód

1 łyżka. zwykła mąka

250 ml czerwonego wina, najlepiej Merlot

1 kostka bulionu warzywnego, przygotowana na 300 m

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 190°C z termoobiegiem 170°C. Całego indyka nacieramy masłem i posypujemy solą morską. Do wnęki włóż kawałki cytryny i rozmarynu.

W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż połówki cebuli, na wierzchu ułóż indyka. Przykryć folią spożywczą, wsunąć pod blaszkę tak, aby powstał namiot foliowy. Piec zgodnie z instrukcją (około 3 godziny i 30 minut), ale 30 minut przed końcem zdejmij folię i piecz indyka na złoty kolor.

W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę przez 4-5 minut, aż będzie przezroczysta. Włóż do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i dobrze dopraw. Ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu i odstawić.

Wyjmij ugotowanego indyka z piekarnika. Aby sprawdzić, czy mięso jest upieczone, przebij patyczkiem najgrubszą część udka. Soki powinny płynąć klarownie.

Włóż farsz do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż będzie złocisty.

Wyjmij indyka z naczynia do pieczenia i odstaw na 30 minut, przykryty folią. Usuń nadmiar tłuszczu z soków, a następnie dodaj cebulę i nasiona kminku do naczynia do pieczenia.

Smaż delikatnie, aż cebula zmięknie. Dodać kakao, miód i mąkę w takiej ilości, aby wchłonęła sok i pozostały tłuszcz. Gotuj przez 1-2 minuty.

Stopniowo dodawaj wino i bulion i doprowadzaj do wrzenia. Doprawić przyprawami do smaku, następnie gotować sos przez 5-10 minut. Podawać z indykiem i farszem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *