Blogerka kulinarna podzieliła się przepisem na aromatyczną zupę ziemniaczaną z boczkiem w 30 minut




Zupa ziemniaczana to bardzo proste, a zarazem sycące i smaczne danie. Można go ugotować z bulionem z boczkiem lub mięsem, szczególnie smakuje z bulionem z kurczaka lub wołowiny. Ta opcja jest idealna na lunch ze świeżo upieczonym chlebem, kwaśną śmietaną i ziołami. Blogerka kulinarna przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem.

Zdjęcie: freepik

Do przygotowania potrzebne będą składniki:

  • woda – 1 l;
  • ziemniaki – 800 g;
  • boczek – 200 g;
  • mleko – 200 ml;
  • cebula – 100 g;
  • marchewka – 100 g;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • mąka – 2 łyżeczki;
  • olej roślinny – 1 łyżka. l.;
  • oregano – 1/2 łyżeczki;
  • mielony czarny pieprz – do smaku;
  • sól dla smaku.

Najpierw obierz i pokrój ziemniaki w kostkę o boku 1,5 cm, następnie opłucz je kilka razy w zimnej wodzie.

Teraz drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki. Obierz i posiekaj czosnek. Boczek również pokroić w 1 cm kostkę.

Następnie weź patelnię. Podgrzej na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego. Następnie na patelnię dodaj cebulę i marchewkę. Smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek.

Po kilku minutach smażenia składników na patelnię dodajemy czosnek i mąkę. Mieszaj i smaż przez 2 minuty.

Następnie przenieś wszystko z patelni na patelnię. Postaw na małym ogniu. Zalać mlekiem, wodą i dodać ziemniaki. Nie zapomnij dodać soli, pieprzu i innych przypraw do smaku. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 20–30 minut.

Wyłączyć kuchenkę. Zapamiętaj składniki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Zupa jest gotowa, można ją podawać gorącą, posypaną ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *