Kwasem buraczanym oczyszcza się także stłuszczoną wątrobę – jak zrobić i stosować ten napój

– Im lepiej organizm pozbędzie się „szlamu” i substancji odpadowych, tym szybciej nastąpi trawienie i wymiana substancji w wątrobie – powiedział eKlinice epidemiolog i zielarz dr Dušan Vujnović.

Stłuszczenie wątroby jest w dużej mierze konsekwencją współczesnego stylu życia, niewłaściwego odżywiania i niewystarczającej aktywności fizycznej. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jest jedną z najczęstszych chorób u dorosłych i dzieci w Serbii. Schorze nie muszą towarzyszyć poważne problemy, ale stanowi podstawę do wystąpienia poważnego uszkodzenia wątroby. Aby uniknąć powikłań, leczenie należy rozpocząć na czas. Oprócz terapii przepisanej przez specjalistę, możliwe jest leczenie w porozumieniu z wybranym lekarzem również metodami alternatywnymi – ziołami i zakwasem z buraków.

Pierwszym krokiem jest zmiana diety

Eksperci podkreślają, że terapia wymaga od pacjenta dyscypliny. Nie da się zregenerować sił z dnia na dzień, ale można w ciągu roku oczyścić organizm z substancji powodujących problemy.

– Zabieg ma na celu przede wszystkim zmianę sposobu odżywiania się i nawyków związanych z jedzeniem, umiarkowaną aktywność fizyczną, zalecane są regularne badania laboratoryjne i kontrola stanu za pomocą USG, skanera, magnesu. Oprócz terapii, która zostanie przepisana przez specjalistę, warto wiedzieć, że istnieją również alternatywne sposoby oczyszczenia stłuszczonej wątroby za pomocą roślin leczniczych i napojów leczniczych.– mówi dla portalu eKlinika eKlinika epidemiolog i zielarz Doktor Dušan Vujnović.

Stłuszczeniu wątroby nie zawsze muszą towarzyszyć problemy

Wątroba jest największym organem ludzkiego ciała. Waży od 1300 do 1600 gramów. Ze względu na swoje szczególne miejsce w organizmie, na drodze pomiędzy przewodem pokarmowym a ustrojowym przepływem krwi, zajmuje ważne miejsce w procesach metabolicznych, dlatego nie bez powodu nazywany jest głównym laboratorium organizmu .

– Nowoczesny sposób życia odciska piętno na zdrowiu. Jeśli chodzi o wątrobę, jednym z najczęstszych zaburzeń jest zespół stłuszczenia wątroby. Samo określenie stłuszczenie wątroby fachowo nazywa się zwężeniem i wiąże się z obecnością nadmiernej ilości tłuszczu w tym narządzie. Stłuszczeniu wątroby często nie muszą towarzyszyć poważne problemy, ale może powodować poważne uszkodzenie wątroby. Wyróżnia się alkoholowe i niealkoholowe stłuszczenie wątroby, co samo w sobie mówi o etiologicznym pochodzeniu choroby – wyjaśnia dr Vujnović.

Jak dochodzi do stłuszczenia wątroby?

Zawartość tłuszczu w zdrowej wątrobie jest minimalna lub nie istnieje. Jeśli zawartość tłuszczu w wątrobie jest większa niż 5 procent, możliwe jest, że jest to stłuszczenie wątroby. Eksperci podkreślają, że czynnikami ryzyka stłuszczenia wątroby są: nadmierna masa ciała, cukrzyca, przewlekłe zapalenie wątroby, wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, nadciśnienie, częściej dotyka ono mężczyzn.

Przyczyny choroby związane są ze złym sposobem odżywiania, nadmiernym spożyciem tłuszczów i węglowodanów, spożywaniem alkoholu. Przyczyną schorzenia może być także długotrwałe stosowanie niektórych leków, antybiotyków i leków przeciwbólowych, występowanie przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby, stosowanie agresywnej diety, nadużywanie narkotyków – dodaje dr Vujnović.

Objawy i diagnoza

W klasyfikacji chorób wyróżnia się cztery rodzaje stłuszczenia wątroby: niealkoholowe stłuszczenie wątroby, niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby, zwłóknienie i marskość wątroby, jako najniebezpieczniejszą postać stłuszczenia wątroby. Objawy to obrzęk żołądka, zaczerwienienie dłoni, swędzenie skóry, żółtaczka, podwyższona temperatura ciała, zmiany w naczyniach krwionośnych, osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy, ból brzucha, utrata apetytu.

Doktor Vujnović twierdzi, że rozpoznanie stawia się na podstawie laboratoryjnej analizy krwi, USG wątroby, skanera, rezonansu magnetycznego, biopsji wątroby, jako najnowocześniejszą metodę potwierdzającą rozpoznanie choroby.

Najpierw oczyszcza się jelito grube

Pierwszą linią leczenia są leki hepatoprotekcyjne, następnie w razie potrzeby statyny pod kontrolą gastrohepatologa.

– W leczeniu tej choroby wątroby, jak nigdzie indziej, wyraża się determinacja jednostki w walce z chorobą i zdolność do zmiany stylu życia w pełnym tego słowa znaczeniu. Aby prawidłowo oczyścić wątrobę, należy najpierw oczyścić jelito grube. Cała krew żylna okrężnicy, z wyjątkiem dolnej części odbytnicy, przechodzi przez wątrobę. W poprzednich latach życia wątroba gromadziła i otaczała duże ilości substancji odpadowych. Sposobów na oczyszczenie wątroby jest kilka, wersja miękka jest najprostsza, a jednocześnie skuteczna – wyjaśnia dr Vujnović.

Przepis na kwas chlebowy z buraków

Według dr Vujnovića przepis jest następujący. Należy wziąć trzy świeże, średniej wielkości, dobrze je umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę. Zawartość umieszcza się w szklanym słoju o pojemności trzech litrów, następnie dodaje dwie łyżki białej mąki i 500 gramów cukru.

Zamknij szczelnie słoik i pozostaw go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Pozostaje przez dwa dni, podczas których należy od czasu do czasu wstrząsnąć zawartością słoika. Po dwóch dniach dodać 700 g rodzynek bez nasion i łodyżek, kolejne 4 szklanki cukru, pół szklanki wody (100 ml) i pozostawić do fermentacji na około sześć dni. Podczas fermentacji zawartość słoika raz dziennie miesza się, po czym całość filtruje. Ostatecznie z tej mieszaniny otrzymuje się jeden litr kwasu buraczanego.

– Do oczyszczenia wątroby potrzebne będą trzy litry kwasu buraczanego. Weź trzy łyżki stołowe trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem. Kurs należy powtarzać co trzy miesiące. Eksperci twierdzą, że po roku wątroba zostanie oczyszczona i zrelatywizowana – wyjaśnia dr Vujnović.

Następuje lepsze trawienie

Lekarz dodaje, że na początku oczyszczanie rozpoczyna w odstępach trzytygodniowych, czwarte czyszczenie będzie za miesiąc, a piąte za dwa miesiące.

– W przyszłym roku należy przeprowadzić jeszcze dwa czyszczenia, a w następnym jeszcze jedno. Należy zastosować w sumie od 9 do 12 czyszczenia. Im lepiej organizm pozbędzie się „szlamu” i substancji odpadowych, tym szybciej nastąpi trawienie i wymiana substancji w wątrobie – podkreśla dr Dušan Vujnović.

Znaczenie soku z buraków

Lekarz zwraca uwagę, że cały proces powinien zostać uzupełniony odpowiednią dietą, wykorzystującą świeże soki z marchwi, buraków, marynowanych jabłek i kapusty.

– Najlepszy efekt w wydalaniu soku żółciowego daje sok z buraków, przede wszystkim ze względu na zawartość betainy, uniwersalnego związku chemicznie bliskiego cholinie i lecytynie, głównego regulatora metabolizmu. Burak zawiera także saponiny, witaminę U i magnez, które regulują napięcie naczyń i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych – mówi dr Vujnović.

Żadnych tłustych i smażonych potraw

Po oczyszczeniu wątroby należy częściej stosować sałatki ze świeżych zielonych warzyw, soku z cytryny.

– W przypadku bezalkoholowego stłuszczenia wątroby i innych chorób wątroby należy unikać smażonego mięsa i ryb, tłustych rosołów, tłustych ryb, konserw, suszonych produktów mięsnych, zimnych tłustych przekąsek. , szczególnie biała mąka, delikatne ciasto, blokują tkankę wątroby i powodują jej twardnienie. Alkohol jest zabroniony – mówi lekarz.

Jakie znaczenie ma serwatka?

Dla osób cierpiących na wątrobę bardzo ważna jest odpowiednia podaż witamin A, C, B, K. Spośród witamin z grupy B szczególnie istotna jest witamina B6, która jak podkreśla dr Vujnović, zwiększa działanie antytoksyczne wątroby.

-B3 lub PP, uczestniczy w wymianie energetycznej hepatocytów, B9, B12 są ważne dla regeneracji wątroby. Ważne jest, aby w codziennej diecie uwzględnić świeże owoce i warzywa. Jeśli chodzi o serwatkę, to jestem zdania, że ​​jej rola jest zbyt przesadzona, jest niezaprzeczalnie przydatna i należy ją stosować, ale najlepiej serwatkę domową, a nie przemysłową. Dobowy rytm żywienia realizowany jest poprzez 4 do 5 porcji pożywienia rozłożonych na 24 godziny, ilość świeżych soków na dobę powinna wynosić do 2 litrów – precyzuje dr Vujnović.

Najsilniejsze zioło na wątrobę

Dr Dušan Vujnović zaleca stosowanie roślin leczniczych w leczeniu chorób wątroby i poprawie jej funkcjonowania.

– Sugeruję skorzystanie z tego Dziurawiec, jedwab kukurydziany, nieśmiertelnik, mięta, korzeń mniszka lekarskiego, owoce dzikiej róży i najsilniejsze ziele na wątrobę sikavica, zwane także trawą żmijową i osetem barwnym (Silybum marianum), którego działanie lecznicze zostało potwierdzone w najwyższych kręgi zawodowe – mówi dr Dušan Vujnović.

Jak jeszcze można pobudzić pracę wątroby?

Doktor Vujnović zaleca także poranne kąpiele w chłodnej lub zimnej wodzie, z wyjątkiem pacjentów z chorobami układu krążenia, dla których terapia ta jest przeciwwskazana.

– Dobrze jest zastosować masaż pod pachami, gdzie gromadzi się energia pochodząca z chorób wątroby. Zaleca się wykonywanie masażu od dwóch do trzech razy dziennie i trwanie od dwóch do pięciu minut. Wszystko trzeba uzupełniać regularną aktywnością fizyczną, jazdą na rowerze, turystyką pieszą, ćwiczeniami beztlenowymi – podsumowuje dr Dušan Vujnović.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *