Jedzenie na zimowe dolegliwości: Dlaczego nasze babcie nie mogły chwalić pogody?

Starsi z pewnością pamiętają to od swoich babć, które na to nie pozwalały. Zwłaszcza zimą regularnie włączali go do menu. Vejmrda jest nadal popularna wśród zabójców, choć kiedyś stosowano ją także w domu jako skuteczny lek domowy. Działa jako świetna profilaktyka i równie dobrze łagodzi w trakcie leczenia. A o co właściwie chodzi?

Źródło: YouTube

Co to do diabła jest?

Jeśli być może to imię przywołuje na myśl nieprzyzwoite słowo, to tak nie jest. W języku staroczeskim oznacza to „poruszać, ruszać ogonem lub zapuszczać korzenie”. Termin pochodzi od postrzępionych korzeni chrzanu. To właściwie starte jabłka z chrzanem doprawione octem i cukrem. W zależności od upodobań można przygotować wersję o słodszym smaku, z większą ilością jabłek lub mocniejszą, w której dodamy większą ilość chrzanu. Vejmrda doskonale komponuje się z każdą gotowaną lub pieczoną wieprzowiną i z pewnością zostanie doceniona przez wszystkich miłośników kuchni czeskiej. A w ramach bonusu uzupełniasz swój organizm w ważne witaminy i substancje prozdrowotne.

Vijmrda Loretánská była sławna

W czasach I Rzeczypospolitej w Pradze zapowiedziano Loretánská vejmrda, którą w restauracji na Hradczanach serwował znany wówczas „Włoch”. Był to przepis włoskiego wędliniarza Emanuela Ugge, który zasłynął w stolicy z tego dania. W tamtych czasach zamiast jabłek używano jednak buraków.

Jak przygotować vjejmrod

Procedura jest bardzo prosta i nawet początkujący może ją łatwo wykonać. Najpierw umyj 2 kg jabłek i usuń gniazda nasienne. Następnie oczyść wybraną ilość chrzanu, ale zwykle stosuje się 100 g startego chrzanu na 2 jabłka. Obydwa składniki zetrzeć na drobnej tarce i w misce skropić sokiem z 1 cytryny. Zapobiegnie to brązowieniu jabłek.

Przygotuj marynatę

W jednym garnku zagotuj 1 dl octu, a w drugim garnku zagotuj 400 g cukru z niewielką ilością wody. Oznacza to, że schładzający cukier powinien tworzyć pomiędzy palcami „sznurek”, który po chwili pęknie. Przygotowane pikle polać jabłkami z chrzanem, wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić według własnych upodobań.

Napełnij szklanki lodami

W tym momencie można rozpocząć napełnianie wysterylizowanych słoików przygotowaną mieszanką i zawsze szczelnie je zamykać. Przechowuj Vejmrdę w lodówce, gdzie wytrzyma kilka tygodni. Unikaj konserwowania, bo niepotrzebnie pozbawiłbyś się substancji leczniczych i vejmrda nie miałaby odpowiedniego smaku! Ponieważ chrzan zawiera fitoncydy, nie musisz się martwić zepsuciem lub atakami grzybów.

Powiązane artykuły

www.toprecepty.cz, www.jimejinak.cz, www.ceskatelevize.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *