Generalnie ludzi można podzielić na dwie kategorie: jedni lubią gotować, inni zaś potrafią bez problemu umyć górę naczyń i przyborów kuchennych. Jednak niestety często ci pierwsi nie mają w pobliżu tych drugich, aby posprzątać po ugotowaniu.
Folia do pieczenia
Wybór odpowiedniej rolki folii do pieczenia potraw
Ważne jest, aby móc wybrać odpowiedni film. W przypadku każdej metody gotowania lepiej jest użyć grubej folii. Nie musisz się więc martwić, że podczas pieczenia się rozerwie lub odkształci. Jeśli jednak masz pod ręką tylko rolkę cienkiej folii, nie martw się. Wystarczy złożyć go na kilka warstw i mocno przypiąć z każdej strony.
Kontakt żywności z powietrzem podczas gotowania
Podczas pieczenia dań mięsnych i rybnych w folii ważne jest, aby produkt nie miał kontaktu z powietrzem. Dlatego należy dobrze przymocować krawędzie folii z każdej strony. Ale kiedy gotujesz owoce i warzywa, powietrze nie będzie przeszkadzać. Dzięki kontaktowi z nim produkty parują i stają się bardziej miękkie. Jeśli lubisz smażone jedzenie, zawiń je szczelnie w folię.
Jak uzyskać złotą, chrupiącą skórkę
Oczywiście danie smażone na złoty kolor wygląda bardzo kusząco i apetycznie. Jednak nie każdemu udaje się uzyskać taki efekt stosując folię. Dlatego ważne jest, aby najpierw przygotować naczynie, a następnie rozpakować lub zdjąć folię. Pozostaw tak na 10-15 minut, aż uzyskasz pożądaną opaleniznę. Zaleca się pieczenie takiego dania na dużym ogniu. Ale nawet w najprostszym piekarniku dostaniesz smażoną skórkę. Tylko w tym przypadku należy zdjąć folię na 5-10 minut przed jej przygotowaniem. W przeciwnym razie naczynie może po prostu zamienić się w węgiel kamienny.
Strona matowa i błyszcząca: jak pakować żywność
Jeśli przyjrzysz się uważnie folii, zauważysz, że jej boki są inne. Jeden jest błyszczący, a drugi bardziej matowy, bez połysku. Jakość wypieku i smak efektu końcowego zależą od tego, po której stronie ułożymy folię na blasze. Więc uważaj. Błyszcząca strona wałka lepiej przepuszcza ciepło i mniej przykleja się do żywności. Dlatego należy zadbać o to, aby matowa strona folii znajdowała się na zewnątrz.
Temperatura podczas pieczenia
Jeśli do gotowania używasz piekarnika, a nie otwartego ognia, warunki temperaturowe będą inne. Mięso należy piec w temperaturze 190 stopni, drób w 180 stopniach, a ryby w 160 stopniach. Jeśli nadal wolisz gotować na otwartym ogniu, umieść jedzenie na grillu, gdy węgle nieco ostygną. Ważne jest, aby potrawę gotować powoli w dymie, a nie nad ogniem. Ponieważ wszystko w środku pozostanie po prostu surowe.