Mówiliśmy Ci o tym w puree ziemniaczanym, żeby było wyjątkowo smaczne. Teraz dzielimy się wskazówkami dotyczącymi gotowania makaronu.
Wydawać by się mogło, że nie ma nic trudnego w ugotowaniu makaronu. Ale są ważne szczegóły, od których zależy smak i wygląd potrawy. Wspólnie dzielimy się sekretem, który znają Włosi.
Reguła „1000-100-10”
Liczby w tytule reguły wskazują masę lub wielkość tego lub innego składnika. Pomysł jest bardzo prosty: na 1000 mililitrów wody weź 100 gramów makaronu i 10 gramów soli. Przestrzeganie tej proporcji składników to gwarancja, że ugotowany makaron nie będzie się sklejał i nie będzie przesolony.
Przystawka będzie doskonale ugotowana i na pewno będzie wyglądać apetycznie. Makaron będzie twardy i pełen smaku.
Są na to trzy ważne punkty. Po pierwsze, lepiej mieć więcej wody niż za mało. Lepiej przesadzić z płynem niż z makaronem czy przyprawami.
Poza tym dobry makaron wymaga dużej patelni. Powiedzieliśmy Ci również, jak zrobić sałatki.