Białe czy czerwone, jakie wino wybrać do gotowania? Do każdego dania coś innego, jak uniknąć błędów

Nie wiesz jak dobrać wino do każdego dania? Podpowiadamy, jak nigdy nie zrobić złego wrażenia i jak dopełnić wszystkie skojarzenia.

Wino we Włoszech to nie tylko napój kochany przez tak wiele osób, ale to kultura, to historia, opowiada o naszej ziemi i regionalnej doskonałości, jest częścią wspaniałej kuchni dla smakoszy, a utytułowany szef kuchni – czy każdy, kto chce zagłębić się w świat gotowania i jedzenia – nie może ignorować znajomości enologii. Na pewno nie na poziomie sommeliera, ale na pewno istotny dobierz odpowiednie wino do potraw Prawidłowy. Postępuj zgodnie z kilkoma radami, a zobaczysz rezultaty.

Niezależnie od okazji, na jaką szukasz porady, bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego wina. Nawet na kolację z najbliższymi przyjaciółmi lub rodziną: zadziwisz wszystkich winem idealnym do tego, co ugotowałeś, co poprawi ogólne wrażenia, wzmacniając smak zarówno napoju, jak i jedzenia. Nie trzeba wiele: kilka przydatnych rad, które można zastosować w praktyce przy następnej okazji: oto jak to zrobić.

Nigdy nie popełniaj błędów przy łączeniu wina i potraw: oto, jak wybrać, korzystając z właściwych porad

Różne rodzaje win wymagają różnych rodzajów par dań i wzajemnie. Nieprawidłowe połączenie może nie tylko sprawić, że będziesz wyglądać źle, ale przede wszystkim zrujnować przepis, nad którym pracowałeś z taką miłością i wysiłkiem: smak musi być dostosowany do składników znajdujących się w daniu. W ten sposób naprawdę podkręcisz smaki i zrobisz świetne wrażenie nawet na najbardziej wymagających znajomych.

Jeśli gotowałeś białe mięso – jak kurczak czy indyk – radzę użyć białego wina, takiego jak Pinot Grigio lub Chardonnay, którego można również używać bezpośrednio do gotowania i miksowania. Dotyczy to również niektórych rodzajów ryb, takich jak zupy z owoców morza. Z reguły biała ryba ze świeżymi białymi winami.

Czerwone mięso lub dziczyznaZamiast, bardzo dobrze komponuje się z pełnymi winami czerwonymi o mocniejszym smaku, dania zdecydowanie bardziej odpowiednie na zimę, a w każdym razie na chłodniejszą porę roku. Świetnie sprawdzają się także wina czerwone tworzyć gęste sosy i miękkie, które można dowolnie łączyć, ale które doskonale komponują się ze stekami, pieczenią i żeberkami (patrz nero d’avola, barolo, montepulciano d’abruzzo, ale także lambrusco w przypadku bardziej ryzykownych opcji). The Wina musujące doskonale komponują się z owocami i deserami lub na pyszną, świeżą i lekką smażoną rybę, którą możesz się delektować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *