Naukowcy odkryli: oto sekret przygotowania doskonałej filiżanki espresso

Sekret przygotowania idealnego espresso jest przedmiotem dyskusji od ponad pokolenia. Teraz naukowcy w końcu położyli kres tym sporom i zapewniają, że udało im się rozwiązać tę zagadkę i zidentyfikowali sekretny składnik, który sprawia, że ​​napój jest niesamowicie smaczny i gęsty. Tak pisze Guardian.

Według badaczy sekret przygotowania idealnego espresso kryje się w jednym kroku, który należy wykonać przed zmieleniem ziaren.

Naukowcy odkryli, że podczas mielenia ziaren w młynku do kawy tarcie między ziarnami wytwarza prąd, który powoduje sklejanie się cząstek. Jednak już jedno działanie może zmniejszyć ilość produkowanej energii elektrycznej, zmniejszając tym samym ilość odpadów kawowych i poprawiając smak.

Według Christophera Hendona, profesora chemii na Uniwersytecie w Oregonie, polega to na dodaniu wody do ziaren kawy przed procesem mielenia. Ponadto autorzy badania stwierdzili zmiany w sposobie przygotowania espresso podczas łączenia wody z różnymi metodami mielenia.

Zespół odkrył, że woda nie tylko zmniejsza elektryczność statyczną i tym samym bałagan podczas mielenia, ale może również znacząco wpłynąć na intensywność napoju i potencjalnie na jego jakość. Zdaniem naukowców już niewielka ilość wody pozwoli uzyskać dostęp do wyższych stężeń dobroczynnych aromatów.

W trakcie badania naukowcy sprawdzali także, jak prąd elektryczny wpływa na smak kawy. Na potrzeby tej analizy nawiązali współpracę z ekspertami od wulkanów, którzy badają aktywność podczas erupcji – proces, który zdaniem naukowców przypomina parzenie kawy.

Według Joshuy Mendeza Harpera, profesora inżynierii elektrycznej i komputerowej na Uniwersytecie Stanowym w Portland, podczas erupcji magma rozpada się na małe cząstki, które następnie unoszą się na powierzchnię w postaci małego obłoku. Cząsteczki te ocierają się o siebie i zostają naładowane do tego stopnia, że ​​tworzą się błyskawice. Jeśli maksymalnie to uprościsz, proces ten będzie podobny do mielenia kawy: ziarna w rzeczywistości zamieniają się w drobny proszek – precyzuje glasnews.bg.

Następnie naukowcy zmierzyli różne rodzaje ziaren kawy, biorąc pod uwagę:

  • kraj pochodzenia;
  • kolor palonej kawy;
  • metody przetwarzania.

Autorzy badania stwierdzili, że wszystkie te czynniki nie wpływają na ilość wyprodukowanej energii elektrycznej. Naukowcy mają następnie nadzieję rozszyfrować kod pozwalający stworzyć idealną kawę. /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *