Jutro Ignazhden! TRZY DANIA, które musisz postawić na stole dla zdrowia i pomyślności (+przepisy)

20 grudnia nasza Cerkiew prawosławna obchodzi Ignażden. Według Pisma Świętego właśnie w tym dniu rozpoczynają się bóle porodowe Matki Bożej i rozpoczynają się święta Bożego Narodzenia.

A jeśli wszyscy znamy przekonanie o Polazniku – że kto pierwszy w tym dniu wejdzie do naszego domu, takie będzie nasze szczęście przez cały nadchodzący rok, to mało kto zdaje sobie sprawę z innych tradycji związanych z tym ważnym dla chrześcijan dniem.

We wschodniej Bułgarii ten dzień jest pierwszym świątecznym obiadem, a stół jest tradycyjnie całkowicie chudy.

Oto trzy dania, które musisz postawić na stole, aby zapewnić sobie zdrowie i dobrobyt:

chleb kukurydziany

Produkty:

  • 45 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka
cukier

  • 300 g mąki zwykłej
  • 300 g drobnej mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sól
  • Przygotowanie:

    Drożdże rozpuszcza się w ciepłej wodzie razem z cukrem. Obydwa rodzaje mąki wsypujemy do dużej miski razem z solą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto jest mieszane.

    Po wyrośnięciu przenieść na lekko posypany mąką blat kuchenny. Ugniataj przez 2-3 minuty. Ciasto dzielimy na pół i formujemy dwa okrągłe bochenki. Posypać mąką i przełożyć na wysmarowaną masłem blachę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

    Piekarnik nagrzewa się do 200°C. Pozostawiamy do pieczenia na 30 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe i zacznie wydawać pusty dźwięk po postukaniu w spód.

    Sałatka z fasoli

    Niezbędne produkty:

    • 4 garście fasolki szparagowej
    • 3-4 szt. ogórki konserwowe
    • 1 gałązka pora
    • 2 cebule
    • 1 kawałek. ostra papryczka
    • 2 pieczone czerwone papryki

    Do polewy:

    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki. ocet
    • 1 łyżeczka cząber
    • 1 łyżeczka jojen
    • 1 łyżeczka sucha pietruszka
    • 1 łyżeczka sól
    • 7-8 łyżek. olej
    • 3-4 łyżki. Lutenica

    Sposób przygotowania:

    Cebula jest prażona, a fasola gotowana. Miesza się je z ogórkami kiszonymi, posiekaną obraną pieczoną papryką i porem. Przyprawy mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Gotową sałatkę zalewamy dressingiem.

    Krowy drapieżne

    Niezbędne produkty:

    • 2 szt. jajka
    • 3 łyżki cukier
    • 1 łyżeczka dwuwęglan sodu
    • 3 łyżki jogurt
    • 250 g mąki
    • sól
    • 1 kawałek. żółtko do smarowania
    • gruby cukier do posypania

    Sposób przygotowania:

    Wszystkie produkty miesza się aż do uzyskania miękkiego ciasta. Formuj pałeczki o grubości półtora centymetra i długości około 200 mm. Są zwinięte w formie krawata. Są natłuszczane i usuwane wraz z żółtkiem. Piec w temperaturze 180°C, aż będzie gotowe.

    A oto trochę więcej o tradycjach Ignazhdena:

    Dla ludzi Nowy Rok rozpoczyna się 20 grudnia w Ignazhden. Wszystko, co dzieje się w tym dniu, ma magiczną moc, może zrodzić zdrowie i życie, płodność i szczęście. Dlatego Bułgar przygląda się symbolom i znakom, jakie daje mu otaczający go świat.

    Święto to nazywane jest także Idinazhden, Młody Rok, Nowy Dzień, Młody Miesiąc, Polaz lub Polazovden. Dzień zaczyna wschodzić, Słońce przechodzi w wiosnę i lato, ale wciąż jest w najdalszym punkcie. Uważa się, że ognie rozpalane na ziemi są rodzajem magii słonecznej. Symbolizują dysk słoneczny i pomagają słońcu świecić jaśniej.

    Posiłek Ignazhdena

    Wszystkie posiłki powinny być chude. Zwykle dodaje się pitę z drożdżami (bez dekoracji), oszawem, gotowaną kukurydzą, pszenicą, prosem, ziemniakami z porem lub kaszą bulgur, fasolą, kapustą, cebulą, czosnkiem, piklami, mlekiem krowim, orzechami włoskimi, miodem.

    Ciasteczka ugniata się dla zdrowia i dobrobytu. Ozdobą jest warkocz lub kółko z kokardką. Okrąg jest symbolem nieba, z którego wychodzi deszcz, rosa, śnieg, przynosząc płodność. Warkocz to znak, że mężczyzna i kobieta żyją w zgodzie i miłości.Pierwsza szczypta ciasta suszona jest dla króla. Dawni Bułgarzy wierzyli, że pomaga na bóle brzucha i kłucia w okolicy serca. Drugim nad drzwiami wykonany jest krzyż.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *