20 grudnia nasza Cerkiew prawosławna obchodzi Ignażden. Według Pisma Świętego właśnie w tym dniu rozpoczynają się bóle porodowe Matki Bożej i rozpoczynają się święta Bożego Narodzenia.
A jeśli wszyscy znamy przekonanie o Polazniku – że kto pierwszy w tym dniu wejdzie do naszego domu, takie będzie nasze szczęście przez cały nadchodzący rok, to mało kto zdaje sobie sprawę z innych tradycji związanych z tym ważnym dla chrześcijan dniem.
We wschodniej Bułgarii ten dzień jest pierwszym świątecznym obiadem, a stół jest tradycyjnie całkowicie chudy.
Oto trzy dania, które musisz postawić na stole, aby zapewnić sobie zdrowie i dobrobyt:
chleb kukurydziany
Produkty:
- 45 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszcza się w ciepłej wodzie razem z cukrem. Obydwa rodzaje mąki wsypujemy do dużej miski razem z solą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto jest mieszane.
Po wyrośnięciu przenieść na lekko posypany mąką blat kuchenny. Ugniataj przez 2-3 minuty. Ciasto dzielimy na pół i formujemy dwa okrągłe bochenki. Posypać mąką i przełożyć na wysmarowaną masłem blachę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewa się do 200°C. Pozostawiamy do pieczenia na 30 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe i zacznie wydawać pusty dźwięk po postukaniu w spód.
Sałatka z fasoli
Niezbędne produkty:
- 4 garście fasolki szparagowej
- 3-4 szt. ogórki konserwowe
- 1 gałązka pora
- 2 cebule
- 1 kawałek. ostra papryczka
- 2 pieczone czerwone papryki
Do polewy:
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki. ocet
- 1 łyżeczka cząber
- 1 łyżeczka jojen
- 1 łyżeczka sucha pietruszka
- 1 łyżeczka sól
- 7-8 łyżek. olej
- 3-4 łyżki. Lutenica
Sposób przygotowania:
Cebula jest prażona, a fasola gotowana. Miesza się je z ogórkami kiszonymi, posiekaną obraną pieczoną papryką i porem. Przyprawy mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Gotową sałatkę zalewamy dressingiem.
Krowy drapieżne
Niezbędne produkty:
- 2 szt. jajka
- 3 łyżki cukier
- 1 łyżeczka dwuwęglan sodu
- 3 łyżki jogurt
- 250 g mąki
- sól
- 1 kawałek. żółtko do smarowania
- gruby cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty miesza się aż do uzyskania miękkiego ciasta. Formuj pałeczki o grubości półtora centymetra i długości około 200 mm. Są zwinięte w formie krawata. Są natłuszczane i usuwane wraz z żółtkiem. Piec w temperaturze 180°C, aż będzie gotowe.
A oto trochę więcej o tradycjach Ignazhdena:
Dla ludzi Nowy Rok rozpoczyna się 20 grudnia w Ignazhden. Wszystko, co dzieje się w tym dniu, ma magiczną moc, może zrodzić zdrowie i życie, płodność i szczęście. Dlatego Bułgar przygląda się symbolom i znakom, jakie daje mu otaczający go świat.
Święto to nazywane jest także Idinazhden, Młody Rok, Nowy Dzień, Młody Miesiąc, Polaz lub Polazovden. Dzień zaczyna wschodzić, Słońce przechodzi w wiosnę i lato, ale wciąż jest w najdalszym punkcie. Uważa się, że ognie rozpalane na ziemi są rodzajem magii słonecznej. Symbolizują dysk słoneczny i pomagają słońcu świecić jaśniej.
Posiłek Ignazhdena
Wszystkie posiłki powinny być chude. Zwykle dodaje się pitę z drożdżami (bez dekoracji), oszawem, gotowaną kukurydzą, pszenicą, prosem, ziemniakami z porem lub kaszą bulgur, fasolą, kapustą, cebulą, czosnkiem, piklami, mlekiem krowim, orzechami włoskimi, miodem.
Ciasteczka ugniata się dla zdrowia i dobrobytu. Ozdobą jest warkocz lub kółko z kokardką. Okrąg jest symbolem nieba, z którego wychodzi deszcz, rosa, śnieg, przynosząc płodność. Warkocz to znak, że mężczyzna i kobieta żyją w zgodzie i miłości.Pierwsza szczypta ciasta suszona jest dla króla. Dawni Bułgarzy wierzyli, że pomaga na bóle brzucha i kłucia w okolicy serca. Drugim nad drzwiami wykonany jest krzyż.