Wracamy do tematu: włoski makaron pełen pestycydów, w składzie dwóch znanych marek, które zawsze kupujemy

Po raz kolejny w makaronie wykryto pestycydy, co zwróciło uwagę dwóch bardzo znanych marek.

Wracamy do tematu, który w przeszłości budził już sporo obaw, a który ostatnio powrócił, mówimy o makaronie, który od zawsze był jednym z głównych dań naszej tradycji kulinarnej. Cóż, nawet w nim mogą kryć się pułapki i problemy.

Jak wynika z długiego badania przeprowadzonego przez ekspertów magazynu Il Salvagente na temat jakości makaronów oferowanych do sprzedaży w supermarketachcóż, ujawniła się obecność mikotoksyn, śladów glifosatu, pestycydów i innych zanieczyszczeń nagromadzonych podczas procesów przemysłowych.

Wszystkie elementy, które mogą zagrozić naszemu zdrowiu w każdym momencie naszego dnia, w szczególności w celu przeprowadzenia tego badania, badacze skupili się na konkretnym kształcie makaronu, a mianowicie rękawach mezze. Ale przejdźmy do jeszcze bardziej szczegółów.

Pestycydy w makaronach, oto najgorsze marki

Krótko mówiąc, rzeczywiście tak jest, z długoletnich badań wynika, że ​​ponownie w makaronie, a przynajmniej w niektórych jego rodzajach, znajdują się pestycydy i substancje, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia .

Każda próbka została poddana analizie laboratoryjnej, ocenie etykietowej i na koniec testowi degustacyjnemu, a wśród parametrów oceny uwzględniono:

  • pochodzenie pszenicy
  • obecność glifosatu
  • obecność pestycydów
  • Obecność Dona
  • próba organoleptyczna

Ostatecznie wyszły te marki, które pod każdym względem można uznać za najgorsze, a które w praktyce uzyskały noty poniżej szóstki i wynoszą:

Conad krótkie rękawy w paski nr 84: przeprowadzone w nich badania dały wynik niezadowalający, na który składają się:

  • pochodzenie pszenicy: Włochy, UE i spoza UE
  • glifosat: 0,070 mg/kg
  • inne pestycydy: brak
  • ocena ogólna: 5,9

Krótkie rękawy w paski Garofalo 32: które zamiast tego w testach podawały łączny wynik, który był zawsze niewystarczający, na który składały się:

  • pochodzenie pszenicy: Włochy i Australia
  • glifosat: 0,070 mg/kg
  • inne pestycydy: brak
  • Don: 115 mcg/kg
  • ogólny wynik: 5.

Oczywiście szczegółem, o którym należy pamiętać, jest to, że przed opublikowaniem wyników eksperci prowadzący badania skontaktowali się z producentami następujących marek, nie tylko w celu ich poinformowania, ale także zrozumienia, czy mają do złożenia jakieś deklaracje. Wyniki zostały opublikowane przez GreenMe.it.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *