Sznycle to niemal danie narodowe – i to nie tylko w naszym kraju, ich sznycle z pewnością można skosztować w Austrii. Jak najlepiej przygotować potrójny wrap, aby kotlety były jednocześnie soczyste i chrupiące? Przyjrzymy się temu w dzisiejszym artykule!
Uważaj na klasyczne błędy
Raz na zawsze kotletów, zwłaszcza kotletów z kurczaka, nie należy zbyt mocno ubijać. Nie wolno naruszać struktury mięsa, aby pozostało soczyste i miękkie.
Do trójpaku wybierz wysokiej jakości surowce. Mąka nie musi być koniecznie gładka, grubiej też się sprawdzi, ale jajka zawsze trzeba ubić. Zmiel bułkę tartą według własnego gustu – jedni lubią ją zmieloną na proszek, inni lubią większe, chrupiące kawałki.
Mięso przed owinięciem dokładnie osusz, aby mąka nie przykleiła się do niego zbytnio. Podczas zawijania nie dociskaj zbyt mocno, jeżeli bułka tarta za bardzo przyklei się do mięsa, istnieje ryzyko, że w trakcie smażenia odklei się.
Idealnie jest smażyć kotlety w potrójnym opakowaniu na smalcu – nadaje im to specyficzny smak, którego nie da się uzyskać niczym innym. Należy je usmażyć w głębokim tłuszczu, a następnie włożyć do piekarnika, jest to odpowiednie do wszystkich rodzajów mięsa.
Jakiego mięsa użyć do steków?
Steki z kurczaka i wieprzowiny to chyba najpopularniejsze w naszym kraju. Świetne są też np. z cielęciny, można też spróbować z królika. Rzadziej spotykane, ale też świetne, mogą być sznycle przygotowane z dziczyzny. Kotlety z indyka nie są szczególnie zalecane, ponieważ mogą być zbyt suche.
Wiąże się to z faktem, że wskazane jest wybieranie bardziej soczystych części mięsa, ponieważ kawałki mięsa mają tendencję do wysychania, dlatego lepiej wybierać chudsze mięso, np. karkówka świetnie nadaje się do wieprzowiny, a udka do drobiu. .
Ulepsz swój trykot i nadaj mu luksusowy smak
Czy wiesz, że sznycle były pierwotnie zawijane w skórkę parmezanu? Możesz spróbować tego teraz. Do ubitego jajka dodać starty ser. Dzięki temu Twój sznycel nabierze absolutnie ekskluzywnego smaku. Ponadto możemy jedynie polecić posiekanie świeżych ziół w bułkę tartą – kotlety będą pachnące i nabiorą świeżości! Ciekawie mogą smakować także z odrobiną startego czosnku.
Zdjęcie: Shutterstock