Lekarz wyjaśnił, które pokarmy powodują nieświeży oddech





Nieświeży oddech, czyli cuchnący oddech, powstaje na skutek tworzenia się lotnych związków: siarkowodoru, amoniaku i merkaptanu metylowego. Istnieje kilka przyczyn rozwoju tej choroby, ale najczęstszą jest spożywanie niektórych pokarmów. Dietetyczka-dietetyk Inna Rozhok opowiadała o nich na swojej stronie w sieci społecznościowej TikTok.

Na przykład nieświeży oddech może wystąpić z powodu włączenia czosnku i cebuli do diety.

– 80% przyczyn nieświeżego oddechu znajduje się tuż pod naszym nosem. To są produkty, które jemy. Nikt nie będzie zaskoczony, gdy usłyszy o czosnku. Pozostawia ślad nie tylko na języku. Związki zawarte w czosnku wchłaniają się do krwioobiegu, a następnie wracają przez płuca do jamy ustnej. Zapach cebuli utrzymuje się jeszcze długo po zjedzeniu. Mechanizm tutaj jest podobny – – poinformowała Inna Rozhok.

Zdaniem dietetyka nieświeży oddech powodują także sery i inne produkty mleczne, owoce morza w puszkach oraz chrzan.

– Produkty mleczne dostarczają nam nie tylko aminokwasów, ale także bakterii żyjących na języku. To powoduje nieświeży oddech. Owoce morza w puszkach zaczynają nieprzyjemnie pachnieć w miarę utleniania. Proces ten ulega pogorszeniu, jeśli są przechowywane w ciemnej metalowej puszce. Z kolei chrzan pozostawia w ustach niepowtarzalny smak i nieprzyjemny zapach. Nie jest to zaskakujące, ponieważ ten charakterystyczny aromat rośliny służy odstraszaniu głodnych zwierząt, – zauważyła Inna Rozhok.

Nawiasem mówiąc, nieświeży oddech może być oznaką niektórych chorób. Jeśli jednak objaw wystąpi z innych powodów, można go łatwo opanować poprzez odżywianie. Wcześniej Inna Rozhok mówiła o produktach pomagających pozbyć się nieświeżego oddechu. Przeczytaj o tym w naszym materiale pod linkiem.

Zdjęcie:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *