Podzieliliśmy się wskazówkami dot. Jednak każdy doświadczony kucharz wie, że jeśli przepis wymaga gotowych buraków, lepiej ugotować produkt w piekarniku.
Gotowane buraki wydają się smaczne, ale nie można ich porównać z pieczonymi – druga opcja ma znacznie jaśniejszy smak. Sałatka z gotowanymi warzywami korzeniowymi nigdy nie okaże się bogata i jasna. Wspólnie podpowiadamy, jak prawidłowo upiec buraki na sałatkę.
To jest bardzo proste. Najpierw dokładnie spłucz warzywa korzeniowe, aby usunąć wszelki brud. Niektórzy kucharze używają gąbek i szczotek, aby upewnić się, że skórka jest czysta.
Ważne jest, aby pozostawić ogony przed pieczeniem. Jeśli zostaną usunięte, buraki mogą stracić soczystość i wyschnąć. Taki składnik może zrujnować całą sałatkę.
Warzywa zawiń szczelnie w folię i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Buraki średniej wielkości będą gotowe za półtorej godziny.
Gotowość warzyw sprawdza się za pomocą noża. Mówiliśmy Wam już o tym w puree ziemniaczanym, więc będzie dużo smaczniejsze.