Czarna herbata to napój pełen przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i chorobami. Nowe badania wskazują również, że zaledwie jedna filiżanka czarnej herbaty dziennie może uchronić nas przed cukrzycą typu 2. Ponadto, ponieważ potrzebne są dalsze badania w celu potwierdzenia wpływu czarnej herbaty na regulację poziomu cukru, naukowcy stwierdzają, że regularne spożywanie czarnej herbaty jest zdrowym i bezpieczny nawyk.
Jedna filiżanka czarnej herbaty dziennie zapewni Ci zdrowie
Badania zaprezentowane na tegorocznym spotkaniu w organizacji stwierdza, że u osób pijących codziennie czarną herbatę ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego jest o 53% niższe, a ryzyko cukrzycy typu 2 – o 47%.
Lekarze wyjaśniają, że stan przedcukrzycowy to stan, w którym po 12 godzinach niespożywania pokarmu wartości glikemii na czczo są wyższe od prawidłowych i niższe od występujących w cukrzycy, które wynoszą od 6,1 do 7 mmol/l. .
lub trzustka nie produkuje go w wystarczającej ilości. Wszystko skutkuje wzrostem poziomu cukru powyżej wartości prawidłowych, które mieszczą się pomiędzy 3,9 a 6,1 mmol/l.
Większa wrażliwość na insulinę i mniej stanów zapalnych
– Badanie wykazało, że regularne spożywanie czarnej herbaty w Chinach może wiązać się z mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę i stan przedcukrzycowy – mówi. Dr Tongzhi Wu z Grupy Fundacji Badań Szpitalnych.
Poprzednie badania wskazywały na szereg korzyści zdrowotnych wynikających z picia herbaty, takich jak niższy poziom stanu zapalnego i większa wrażliwość na insulinę.
– W naszym badaniu odnotowaliśmy zwiększone wydalanie glukozy z moczem po spożyciu herbaty – stwierdził Wu. W badaniu wykorzystano standaryzowane kwestionariusze w obrębie jednej populacji, potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki.
Zwiększa się wydalanie glukozy
Endokrynolog Doktor Caroline Messerst ze szpitala Northwell Lenox Hill potwierdza, że podstawowy mechanizm ochronnej roli czarnej herbaty opiera się na zwiększonej i silniejszej wrażliwości na działanie insuliny.
Badania pokazują, że herbata ciemna, zwłaszcza czarna, jest pełna przeciwutleniaczy, które mogą redukować stres oksydacyjny i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
– Taflawiny i tearubiny mogą obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi – mówi endokrynolog dr Divya Yogi-Morre z Centrum przysadki mózgowej w Cleveland Clinic.
Jak pić czarną herbatę?
Herbata czarna nazywana jest także w naszym kraju „herbatą indyjską”, należy do rodziny Camellia sinensis. Utlenianie i fermentacja nadają tej herbacie charakterystyczny smak i ciemny kolor. Czarna herbata jest bogata we flawonoidy, które zapobiegają rozwojowi chorób układu krążenia.
Ciemna herbata może umożliwić lepsze funkcjonowanie insuliny, chronić komórki beta trzustki wydzielające insulinę, ale także zatrzymać działanie wolnych rodników i zmniejszyć stany zapalne. Zaleca się stosowanie czarnej herbaty bez dodatku sztucznych składników.