Alergia pokarmowa u dzieci, rosnący wzrost odnotowany w ostatnich latach, ostrzega: unikaj tych pokarmów
Zwłaszcza teraz, bardziej niż wcześniej dzieci są podatne na różne alergie pokarmowe które niepokoją rodziców. W ostatnim okresie, analizując okres 10 lat, ponad 30% ma alergię pokarmową. Dane te są alarmujące, ale przede wszystkim, jak wynika z badań, wzrost liczby tych alergii wynika głównie z nadmiernego spożycia niektórych niezdrowych produktów spożywczych.
Według badań przeprowadzonych przez Biotechnologia Ceinge’apromowany przez Franco Salvatore i opublikowany na Journal of Allergy and Clinical Immunologyzwrócono uwagę na niepokojący wzrost liczby alergii pokarmowych u dzieci. W rzeczywistości wzrost ten wynikałby z nadmiernego spożycia opakowanej, ultraprzetworzonej żywności o niskiej wartości odżywczej, to jest do powiedzenia „śmieciowe jedzenie„.
Coraz częstsze alergie pokarmowe u dzieci: unikaj tych pokarmów
Dane badawcze zostały przeanalizowane na części populacji dzieci. Wykrywając aniepokojący wzrost zwłaszcza alergii pokarmowych u dzieci poniżej 3 roku życia. Badanie przeprowadzone o godzUniwersytet Federico II w Neapolu Prof. Canani podkreśliła, że prawie wszystkie dzieci cierpiące na alergie nadużywają niezdrowej żywności.
Badania, opiekując się dziećmi chorymi na alergię pokarmową, pozwoliły określić, jakie były czynniki wyzwalające tę patologię. W rzeczywistości okazało się, że I przyczyną jest ultraprzetworzona żywność, powodując poważne zmiany w barierze jelitowejzapalenie prowadzące organizm do silnej reakcji niepożądanej, takiej jak alergia.
Dlatego zdaniem prof. ważne jest, aby rodzice zwracali na to uwagę. Z przeprowadzonych analiz wynika, że wszelka przetworzona i paczkowana żywność, wyjątkowo bogata w cukry, sól, węglowodany i uwodornione tłuszcze, a pozbawiona błonnika, białek, witamin i minerałów, stała się integralną częścią diety dzieci . Staje się główną przyczyną alergii i nietolerancji pokarmowych u dzieci.
Jak zapobiegać i walczyć z alergiami pokarmowymi
Dla walczyć i zapobiegać pojawienie się alergii pokarmowych jest krytyczny wyeliminować lub przynajmniej znacząco ograniczyć spożycie tych pokarmów. Proponuj więcej świeżej i naturalnej żywności, takie jak owoce, warzywa, urozmaicanie diety roślinami strączkowymi i rybami. Powolne gotowanie i niskie temperatury w celu zachowania składników odżywczych żywności. Poprawę stanu zdrowia można także osiągnąć przy stole, szczególnie w przypadku dzieci, które potrzebują treściwego i pożywnego pożywienia, zatem wdrożenie zdrowszej diety może zapobiegać i zwalczać pojawienie się tych problemów. Lepiej zapobiegać niż walczyć, a jeśli chodzi o najmłodszych, to rodzice są osobiście odpowiedzialni. A więc tak dla owoców i warzyw, próbując drastycznie wyeliminować szkodliwą żywność.