Niezbędne produkty:
2,5 kg piersi wołowej (4 żeberka), oczyszczonej z tłuszczu
Oliwa z oliwek
2 łyżki stołowe. musztarda Dijon
50 g suszonych grzybów
50 g chleba pełnoziarnistego
70 g gotowanych kasztanów
3 gałązki szałwii
Na sos Cumberland:
1 pomarańcza
4 łyżki Porto
4 łyżki Porzeczkowa galaretka
1 łyżka. angielska musztarda
Sposób przygotowania:
Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Wołowinę posmaruj ze wszystkich stron oliwą z oliwek, solą morską i pieprzem. Smażyć na patelni z obu stron przez 3-4 minuty, aż uzyska złoty kolor. Przełożyć na blachę do pieczenia i posmarować musztardą. Grzyby zalać wrzącą wodą i pozostawić na kilka minut, aby zmiękły. Zmiksuj w blenderze grzyby, pieczywo, kasztany, liście szałwii, szczyptę soli, pieprzu i odrobinę oliwy z oliwek, aż uzyskasz pastę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na wołowinę nałóż pastę kasztanową i mocno ją wklep. Piecz mięso przez 1 godzinę i 10-20 minut. Wyjmij i odstaw na co najmniej 30 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Sok pomarańczowy wycisnąć do rondla i połączyć z pozostałymi składnikami oraz sosami mięsnymi z patelni. Mieszaj na małym ogniu, aż masa będzie całkowicie gładka. Podawaj wołowinę z sosem i warzywami gotowanymi na parze.