Nie ma uniwersalnego przepisu na risotto. Stałymi składnikami tego dania są ryż i rosół. Ale inne składniki mogą się różnić. Blogerka kulinarna podzieliła się prostym przepisem na risotto z pomidorami i bazylią, idealne na rodzinny lunch lub kolację.
Zdjęcie: freepik
Do przygotowania potrzebne będą składniki:
- ryż – 250 g;
- bulion drobiowy lub warzywny – 1 l;
- cebula – 120 g;
- seler – 1 łodyga;
- pomidory – 350 g;
- Parmezan – 50 g;
- masło – 60 g;
- oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.;
- zielona bazylia – 5 g;
- wino białe wytrawne – 150 ml;
- sól dla smaku;
- pieprz do smaku.
Cebulę i seler posiekać bardzo drobno. Usuń rdzeń i nasiona z pomidorów. Pokrój je w małe kostki. Zetrzyj ser i posiekaj liście bazylii.
Teraz podgrzej patelnię. Dodać oliwę z oliwek i 20 g masła. Następnie dodaj cebulę na patelnię. Smażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Dodaj seler. Nie zapomnij o ciągłym mieszaniu warzyw.
Do pozostałych składników na patelni dodaj ryż. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie wlać wytrawne białe wino.
Gdy płyn na patelni prawie odparuje, wlewamy po łyżce gorącego bulionu i dalej gotujemy. Za 15–20 minut ryż będzie prawie gotowy. Następnie dodać pokrojone pomidory i wymieszać, dusić kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
Teraz dodaj resztę masła. Kontynuuj gotowanie, aż ryż osiągnie miękką, kremową konsystencję.
Na koniec dodajemy świeżą bazylię i posypujemy tartym serem. Zamieszać. Wyłącz ogień i przełóż risotto do misek, ponownie dodaj ser i podawaj.