Dziś świętują „gorzkie” imiona, a dobrze jest mieć na stole… ZDJĘCIA

W najbliższą sobotę – 16 grudnia Cerkiew prawosławna wspominała św. przyr. Agajusz. Św. mchk Marin. Właśnie wtedy świętują wszyscy ludzie o imionach Marin, Marina, Marichno, Marinko, Marinella i Marinell.

Warto zauważyć, że imię Marin pochodzi od słowa Maria lub Marina i oznacza „gorycz” lub „król”.

Wszyscy wiedzą, że bułgarskie święta wiążą się z ważnymi tradycjami i rytuałami. Niezmiennym elementem każdego święta jest stół – my, Bułgarzy, lubimy jeść i to obficie.

Ale teraz mamy okres świątecznego postu! Właśnie dlatego bardzo ważne jest, na jakich ucztach będziemy biesiadować i jakimi zabawimy gości naszej uroczystości.

Zatem – dobrze jest wziąć pod uwagę, że ci, którzy dzisiaj świętują, mają „gorycz” w swoim imieniu i poszczą, więc dobrze, że manji też takie są.

Właśnie dlatego warto stawiać na kwaśne rzeczy. Dobrym pomysłem jest przygotowanie chudej kapusty w zapiekance, kiszonej kapusty z ryżem, sałatki z kiszonej kapusty, buraków i orzechów włoskich, a także sałatki zimowej z marchwi, buraków i selera.

A oto przepisy!

CHUDA KAPUSTA W GUVECH

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
świeża kapusta
1 1/2 kg
pomidory
2 kawałki
papryka
1 łyżka stołowa
olej
1/2 filiżanki kawy
Liść laurowy
4 części
przyprawa
4 części

PRZEPIS:
Rozpoczął się post! Lista chudych przepisów gospodyń domowych nie jest szczególnie długa, a gdy każdego dnia musimy wymyślić coś nowego i innego, często zapominamy o najprostszych i najbardziej banalnych przepisach. Jednym z takich przepisów jest klasyczny przepis bułgarskiej kuchni narodowej na chudą kapustę. Przepis na chudą kapustę w zapiekance może zająć, i całkiem zasłużenie, jedno z czołowych miejsc w rankingu najszybszych i najłatwiejszych w przygotowaniu przepisów. Danie, które samo się gotuje!

Kolejnym dużym plusem chudej kapusty jest to, że można ją spożywać zarówno jako danie główne, jak i dodatek, w towarzystwie pysznych klopsików czy steków. I choć przepis na chudą kapustę w zapiekance brzmi zbyt prosto, jest tak pyszna, że ​​zasługuje na każdy bułgarski stół.

Pierwszym krokiem w przepisie na chudą kapustę w zapiekance jest przygotowanie kapusty. Usuwasz uszkodzone liście kapusty. Kapustę pokroić w cienkie paski. Do garnka włóż posiekaną kapustę, posyp solą i dobrze rozgnieć. Dodać obrane i pokrojone pomidory/przecier pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie, wymieszać. Dodać olej i czerwoną paprykę i ponownie wymieszać.

Nie musisz dodawać wody. Koniecznie włóż zapiekankę do zimnego piekarnika!!! Jeśli włożysz zimną zapiekankę do nagrzanego piekarnika, pęknie! Po włożeniu zapiekanki z kapustą do piekarnika włącz go na 200 stopni i zapomnij o zapiekance na około godzinę. Po godzinie wyjąć z piekarnika, wymieszać kapustę i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut. Po upływie tych 5 minut kapusta jest gotowa i można ją podawać!

KAPUSTA SAUER Z RYŻEM

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
kwaśna kapusta
1 kg
Ryż
1 filiżanka herbaty
cebula
1 kawałek
papryka
1 łyżeczka
Liść laurowy
6 liści
olej
1/2 filiżanki herbaty

PRZEPIS:
Kapusta kiszona to nie tylko marynata czy danie zimowe, kapusta kiszona to symbol zimowego menu i bułgarskiej kuchni narodowej. Chociaż kapustę kiszoną można spotkać w różnych wariantach, zarówno w kuchni wszystkich krajów bałkańskich, jak i w kuchni narodów północnych, kapusta kiszona i dania z niej przyrządzane należą do najważniejszych i klasycznych dań bułgarskich.

Przepis na kapustę kiszoną z ryżem to przepis bardzo odpowiedni na posty świąteczne i wigilijne menu. Kapusta kiszona z ryżem jest nie tylko łatwym, chudym posiłkiem, ale także jednym z najsmaczniejszych i sycących zimowych, chudych dań, które można przygotowywać przez cały sezon. Oprócz tego, że jest daniem wegetariańskim, kapusta kiszona z ryżem może być również przygotowana jako dodatek do pysznych steków czy klopsików, dlatego wpisze się w menu każdego nowicjusza w kuchni! A póki zima jeszcze nie odeszła, warto choć raz przygotować sarmi z kapustą i kapustę kiszoną z ryżem.

Pierwszym krokiem w przepisie na kapustę kiszoną z ryżem jest pokrojenie i przygotowanie kapusty. Kapustę pokroić w cienkie paski, a jeśli są za długie, przeciąć je na pół.
Do garnka wlać oliwę, a gdy się rozgrzeje, dodać drobno posiekaną cebulę i umyty ryż. Mieszaj ciągle, aż ryż wchłonie olej i stanie się przezroczysty. Do ryżu i cebuli dodaj drobno posiekaną kapustę i trzy filiżanki wody. Możesz użyć jednej szklanki soku z kapusty i dwóch szklanek wody, ale jeśli używasz soku z kapusty, nie dodawaj soli. Jeśli gotujesz kapustę i ryż na samej wodzie i bez soku z kapusty, teraz jest czas, aby dodać równą łyżeczkę soli.

Gdy kapusta zmięknie, a ryż będzie prawie ugotowany, dodaj czerwoną paprykę, dobrze wymieszaj i wlej mieszaninę na patelnię. Dodaj także dostarczone liście laurowe. Kapustę kiszoną z ryżem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, aż potrawa lekko się zarumieni. Jeśli nie chcesz, aby kiszona kapusta z ryżem się przyrumieniła, możesz gotować potrawę na kuchence, aż ryż będzie całkowicie ugotowany.

SAŁATKA Z KAPUSTY SAUER

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
burak
1 rozdział
orzechy włoskie
30 gramów
ziarna słonecznika
2 łyżki stołowe
czosnek
3 goździki
ocet balsamiczny
1 łyżka stołowa
Oliwa z oliwek
2 łyżki stołowe

PRZEPIS:
Supiczka kończy dziś sześć miesięcy! Dlatego dzisiaj powrócimy do tego, od czego zaczęliśmy – od buraka czerwonego, tego ukochanego, choć niezbyt popularnego warzywa. Po kremie z buraków następuje chłodnik z buraków i sałatka z buraków. Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, świetna przystawka do małej brandy. Sałatka z buraków z orzechami włoskimi jest również bardzo przydatna i odpowiednia dla osób, które nigdy wcześniej nie spotkały się z burakami, ponieważ najlepiej wyczuwa się w niej jej charakterystyczny smak.

Pierwszym krokiem w przepisie na sałatkę z buraków i orzechów włoskich jest przygotowanie buraków. Buraka można ugotować lub upiec w folii w piekarniku. Pierwsza opcja jest łatwiejsza. Gotowanie zajmuje dużo czasu, co najmniej 40-50 minut, a wymagany czas zależy od wielkości buraków i ich odmiany (istnieje odmiana buraków sałatkowych – znacznie bardziej soczysta i gotuje się znacznie szybciej). Buraki są gotowe, gdy można w nie wygodnie wbić widelec.

Ugotowane buraki pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekane orzechy włoskie i czosnek oraz nasiona słonecznika, sól, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, wymieszać. Oczywiście zamiast octu balsamicznego można użyć octu lub cytryny, a zamiast oliwy z oliwek, ale sałatka z buraków nie będzie tak pachnąca.

SAŁATKA Z BURAKÓW I ORZECHÓW WŁOSKICH

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
burak
1 rozdział
orzechy włoskie
30 gramów
ziarna słonecznika
2 łyżki stołowe
czosnek
3 goździki
ocet balsamiczny
1 łyżka stołowa
Oliwa z oliwek
2 łyżki stołowe

PRZEPIS:
Supiczka kończy dziś sześć miesięcy! Dlatego dzisiaj powrócimy do tego, od czego zaczęliśmy – od buraka czerwonego, tego ukochanego, choć niezbyt popularnego warzywa. Po kremie z buraków następuje chłodnik z buraków i sałatka z buraków. Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, świetna przystawka do małej brandy. Sałatka z buraków z orzechami włoskimi jest również bardzo przydatna i odpowiednia dla osób, które nigdy wcześniej nie spotkały się z burakami, ponieważ najlepiej wyczuwa się w niej jej charakterystyczny smak.

Pierwszym krokiem w przepisie na sałatkę z buraków i orzechów włoskich jest przygotowanie buraków. Buraka można ugotować lub upiec w folii w piekarniku. Pierwsza opcja jest łatwiejsza. Gotowanie zajmuje dużo czasu, co najmniej 40-50 minut, a wymagany czas zależy od wielkości buraków i ich odmiany (istnieje odmiana buraków sałatkowych – znacznie bardziej soczysta i gotuje się znacznie szybciej). Buraki są gotowe, gdy można w nie wygodnie wbić widelec.

Ugotowane buraki pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekane orzechy włoskie i czosnek oraz nasiona słonecznika, sól, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, wymieszać. Oczywiście zamiast octu balsamicznego można użyć octu lub cytryny, a zamiast oliwy z oliwek, ale sałatka z buraków nie będzie tak pachnąca.

SAŁATKA ZIMOWA Z MARCHEWKI, BURAKA CZERWONEGO I SELERA

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
marchew
3 kawałki
seler
1/4 głowy
burak
1/2 głowy
Oliwa z oliwek
2 łyżki stołowe
ziarna słonecznika
2 łyżki stołowe
orzechy włoskie
2 łyżki stołowe
sok cytrynowy
2 łyżki stołowe

PRZEPIS:
O ile latem prawie nigdy nie siadamy do stołu bez sałatki, tak zimą sałatki bardzo często nie ma na stole, albo występuje w postaci jakiejś ciężkiej sałatki majonezowej. Zapomniane zostały na przykład klasyczne bułgarskie sałatki zimowe z rzepą i alabaszem. Wszystkie staromodne warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki, rzepa, kalarepa, seler i kapusta są pełne witamin i niezwykle korzystne.

Sałatka z marchwi, buraków i selera zachęca do odwrócenia się od mody i powrotu do klasycznych bułgarskich smaków. Sałatka jest bardzo świeża i stanowi prawdziwą bombę witaminową! Sałatka z buraków i selera z marchwi to zarówno świetna przystawka do drinka, jak i pyszny dodatek do steku.

Pierwszym krokiem w przepisie na zimową sałatkę z marchwi, buraków i selera jest przygotowanie zieleniny. Umyj i obierz warzywa. Surowe warzywa zetrzyj na grubej tarce. Jeśli chcesz podać sałatkę taką jak na zdjęciu bez mieszania różnych kolorów, aby była bardziej spektakularna, zmieszaj każde starte warzywo z sokiem z cytryny. Dzięki temu warzywa zachowają swój kolor i nie ściemnieją.

Drugi etap przepisu na sałatkę z marchwi, buraków i selera polega na ułożeniu warzyw i posypaniu mieszanką posiekanych orzechów i nasion. Przed podaniem dopraw sałatkę zimową oliwą z oliwek i solą. /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *