Jeśli chodzi o śniadania, my, Bułgarzy, mamy dość ciekawe upodobania. Niewątpliwie niewielu może odmówić pysznego napoju bezalkoholowego wcześnie rano.
Cóż, właśnie dla tych miłośników udostępniliśmy jakiś czas temu i wraz z tym również opublikowaliśmy
A co z ziemniakami? Niewątpliwie są one dość obecne w kuchni bułgarskiej.
Rozważmy teraz kombinację zwaną „papką ziemniaczaną”. Tak! Dokładnie! Jest też taka pyszność.
Produkty potrzebne do puree ziemniaczanego:
3 średnie ziemniaki (300 g)
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 szklanka wody, 200 ml (z wody, w której gotowały się ziemniaki)
1 łyżeczka suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
450-500 g miękkiej mąki
Olej
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki i dobrze je umyj pod bieżącą wodą. Zanim zaczniesz je gotować, jeśli masz czas, pozwól im namoczyć się w wodzie przez co najmniej pół godziny. Kroimy je w drobną kostkę i gotujemy w garnku.
Gotuj je do miękkości w środku, co możesz sprawdzić widelcem.
Gotowanie zajmuje około 30 minut, ale może zająć mniej. Następnie odcedź je z wody, ale zachowaj 1 szklankę, nie wyrzucaj.
Za pomocą blendera lub widelca rozgnieć ziemniaki na puree pozbawione grudek. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 jajko, 1 szklankę wody ziemniaczanej, dzięki czemu masa będzie jeszcze bardziej kremowa. Następnie dodaj cukier i 1 łyżeczkę. suche drożdże, określone przez gotvq.eu.
Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodaj mąkę. Najpierw dodaj 450 g mąki, następnie w razie potrzeby podczas wyrabiania ciasta możesz stopniowo dodawać pozostałe 50 g.
Zagnieść cienkie i miękkie ciasto, które nie klei się pod palcami, a gdy wyrabiamy je w misie, w której łączymy składniki, dodajemy jeszcze 1 łyżkę oleju i jeszcze chwilę wyrabiamy. Przykryj bawełnianym ręcznikiem i pozostaw na 30 minut.
Następnie wyjmij go z miski i połóż na powierzchni roboczej. Jeśli to konieczne, ugniataj jeszcze trochę, a następnie podziel na 12 równych części i z każdej uformuj kulę. Ułóż kulki na drewnianej desce i przykryj ręcznikiem, a następnie odstaw na kolejne 15 minut.
W międzyczasie rozgrzej około 1-2 palców oleju na patelni i zanurz każdą kulkę w oleju, aby smażyć na złoty kolor z jednej strony, a następnie przewróć i smaż w ten sam sposób z drugiej strony.
Usmażone ziemniaki wyjmij na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby odsączyć trochę oleju i podawaj na gorąco.
Cieszyć się! /
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!