Tradycyjne gniazda os, zwane także ulami, przygotowuje się na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Obecnie wytwarza się je na kilka sposobów, jednak wciąż najpopularniejszy jest oryginalny przepis na gniazda os orzechowo-kakaowych. To nieupieczone ciasteczko uzyskuje swój kształt gniazda dzięki formie, w którą wciska się ciasto, a następnie wybija. Czy wiesz, jakie triki mogą Ci w tym łatwo pomóc?
Źródło: YouTube
Formy do gniazd os
Możesz tworzyć gniazda os za pomocą dwóch form, składanej i opuszczanej. Wywrotka formuje piękne gniazdko na całej powierzchni, jednak trudniej jest wyjąć z niej ciasto. Natomiast wyskakująca forma pozostawia przejście, w którym łączą się dwie połówki formy. Jednak obsługa może być nieco łatwiejsza. Jeżeli nie dysponujecie typową foremką na gniazdo os, można je przygotować także w kieliszkach do likieru. Należy jednak zachować szczególną ostrożność podczas dotykania.
Odpowiednio przygotowane ciasto
Sukces w wybijaniu ciasta z formy to właściwe użycie składników. Ciasto nie powinno być ani zbyt klejące, ani zbyt kruche. Jeśli dodasz dużo płynu, zagęść ciasto pokruszonymi biszkoptami. W przeciwnym razie dodaj trochę mleka. Bardzo ważne jest, aby gotowe ciasto odpoczęło w lodówce, dzięki czemu po wciśnięciu do formy zachowa swój piękny kształt.
Pomocna będzie torebka mikrotenowa
Jeśli pomimo prawidłowego odmierzenia składników ciasto przykleja się do formy, wypróbuj prosty trik z torebką mikrotenową lub folią spożywczą. Z torby lub folii wytnij okrąg o średnicy 7-10 cm. Następnie włóż okrąg do formy tak, aby był całkowicie zakryty. Następnie wciśnij ciasto do przygotowanej formy i wybij. Zobaczysz, że to zadziała dla Ciebie!
Wyrzucanie formy
Innym sposobem, aby ciasto nie przyklejało się do formy, jest posypanie formy cukrem pudrem lub kokosem. Przed każdym wyciśnięciem ciasta należy najpierw wypełnić formę podanym składnikiem, co dodatkowo nada gniazdu ładny wygląd. Oprócz opróżnienia formy możesz spróbować innego triku, który działa na podobnej zasadzie.
Zawinięte kulki ciasta
Oprócz foremek samo ciasto można obtoczyć także w cukrze pudrze, kokosie czy nawet pokruszonych ciasteczkach. Najpierw uformuj z niego małe kulki, które następnie ostrożnie owiń ze wszystkich stron. Tak przygotowane ciasto wcisnąć do formy i po prostu wybić. Możesz także łączyć poszczególne triki, aby stworzyć idealne gniazda os, których każdy będzie pozazdrościł.
Źródła: toprecepty.cz, Vitalia.cz, vosihnizdarecept.cz