Tanie Święta Bożego Narodzenia na podstawie stuletniej książki kucharskiej. Za kilka koron, ale smak jest luksusowy

Świąt Bożego Narodzenia nie można przegapić!

Boże Narodzenie jest częścią czeskiej tradycji od setek lat. Należy do najstarszych dań bożonarodzeniowych, które gościły na stołach nie tylko szlachty, dworzan czy wysokich urzędników. Z biegiem czasu słodkie ciasto drożdżowe trafiło na stoły wszystkich innych osób, a przepisy na jego przygotowanie rozprzestrzeniły się z cechu piekarzy na wszystkie chałupy. Na liście niezbędnych składników znalazło się wiele innych, których na próżno szukano w starych przepisach.

Źródło: YouTube

Święta Bożego Narodzenia odbywały się na różne sposoby

Jak wyglądały Twoje pierwsze Święta Bożego Narodzenia? Najwyraźniej bardzo różniły się od tych, które znamy dzisiaj. Mówi się nawet, że oryginalny bochenek ciasta warkoczowego inspirował się liczbą 8, która jest jednocześnie symbolem nieskończoności. Inna interpretacja głosi, że dziana choinka ma przypominać kłos zboża, a co za tym idzie żniwa. Mówi się nawet, że konieczne jest, aby pochodziło z dziewięciu źródeł symbolizujących 4 elementy: rozum, wolę, uczucie, a następnie także miłość i szczęście.

Co to wszystko znaczy? Tradycja i historia, tak długo jak piosenka zmieniała się na przestrzeni lat, podobnie jak przepis. Nie możesz zrobić choinki z dziewięciu pasm, to na pewno nie ma znaczenia, a jeśli ci zależy, zrób warkocz z czterech pasm, nałóż drugi z trzech na wierzch, a ostatni warkocz przekręć tylko z dwóch . Po ułożeniu kawałków jeden na drugim można je unieruchomić za pomocą dwóch lub trzech wykałaczek lub szpikulców, które wyciąga się po upieczeniu.

Przepis na tanią, ale pyszną przekąskę świąteczną

Nie ma znaczenia, czy Święta są maślane, szczere, takie, czy makowe. Tylko żeby było smacznie! Można przygotować tani i pyszny tort bożonarodzeniowy według przepisu cenionej i znanej kucharki i nauczycielki Marii Janků-Sandtnerovej.

Na małe Święta Bożego Narodzenia przygotuj zakwas z 20 g drożdży, dwóch łyżek letniego mleka, szczypty cukru i szczypty mąki. Pozostawić drożdże przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, mieszając suche składniki. Będziesz potrzebować 400 g mieszanki mąki gładkiej i półgrubej, 70 g cukru pudru, szczyptę soli, skórkę cytrynową z jednej cytryny niepoddanej obróbce chemicznej.

Do suchych składników wlać drożdże, trochę wymieszać, dodać szklankę letniego mleka i 60 g roztopionego masła i wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać kolejne 40 g płatków migdałowych, 60 g rodzynek lub rodzynek, dobrze wymieszać z ciastem i poczekać, aż ciasto odpowiednio wyrośnie.

Gdy zaczniesz pracować z ciastem, ciasto ponownie trochę odpuści, ale nie ma w tym nic złego, ponieważ po przetworzeniu pozwolisz mu ponownie wyrosnąć. Ciasto podzielić na wybraną ilość pasm, zaplecić je i w razie potrzeby ułożyć poszczególne pasma jeden na drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ponownie pozostawić do wyrośnięcia i w międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Przed włożeniem świątecznego ciasta do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz, aż ciasto zmieni kolor na różowy, czyli około 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 175°C i kontynuuj pieczenie, aż ładnie się zarumieni, a przede wszystkim będzie ugotowane w środku. Sprawdź to, wkładając dla pewności wykałaczkę.

Aby Święta Bożego Narodzenia przebiegły pomyślnie, nie spiesz się, pozwól, aby ciasto za każdym razem prawidłowo wyrosło i dbaj o odpowiednią temperaturę piekarnika.

Powiązane artykuły

Źródła: zlateprasatko.cz, vareni.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *