Są ludzie, dla których dopóki nie wypiją porannej kawy, a czasem więcej niż jednej, nie mogą się obudzić. Są zgorzkniali, nie chcą się z nikim widzieć ani komunikować, są nieskoordynowani itp.
Każdy z nas ma inne preferencje co do sposobu picia kawy. Niektórzy wolą krótką, inni długą, niektórzy lubią gorzką, a jeszcze inni dodają ogromną ilość cukru.
Wygląda jednak na to, że Bułgarzy są przyzwyczajeni do picia tego aromatycznego napoju w kawie z mlekiem. Uważa się, że mleko usuwa gorycz, poprawiając smak kawy.
Jakie mleko najlepiej dodać do napoju, powiedziała Daria Soboleva, szefowa grupy baristów marki Milfoods.
„Nie każdy produkt mleczny nadaje się do przygotowania ulubionego napoju, zawsze będzie odpowiednie mleko zwierzęce, ale nie jego alternatywa” – zwróciła najpierw uwagę specjalistka. Według niej są wśród nich soja i płatki owsiane – nie komponują się z kawą, która ma kwaśny smak.
„Takie mleko nie ma wystarczającej słodyczy, jak na przykład napoje z mleka kokosowego lub orzechowego” – wyjaśniła Soboleva. „Mleko bananowe, które ma specyficzny, a zarazem lekko kwaśny smak, nie będzie dobrze komponować się z bardziej kwaśną kawą” – stwierdził ekspert barista.
„Tłuste mleko czy śmietanka nie pomogą poprawić smaku kwaśnej kawy: zawartość tłuszczu w dodatku w żaden sposób nie zmieni smaku napoju, wpłynie jedynie na jego gęstość – może stać się bardziej wodnista.
Nie można jednak powiedzieć, że to zepsuje kawę” – wyjaśnił ekspert.
Generalnie dodając mleko do kawy w domu warto wybierać zwykłe mleko krowie. „Produkty z linii profesjonalnej, które bariści zazwyczaj oferują w kawiarniach i restauracjach, idealnie nadają się do mieszania kawy z mlekiem” – podsumowała Soboleva. /
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!