Rak głodzi tę dietę – każdemu pacjentowi choremu na raka należy o tym powiedzieć!

Czy wiesz, że cukierki karmelowe, jabłka cukrowe i wata cukrowa mają ze sobą dwie wspólne cechy – składają się głównie z cukru i dramatycznie zwiększają wzrost komórek nowotworowych!

Wiem, że to brzmi dziwnie, ale taka jest prawda. Według naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco cukier stanowiący zagrożenie dla zdrowia jest przyczyną około 35 milionów zgonów na całym świecie każdego roku.

Trucizna zawarta w cukrze jest tak wysoka, że ​​powinien zostać wpisany na listę substancji toksycznych, takich jak alkohol i wyroby tytoniowe.

Szkodliwe działanie cukru wiąże się nie tylko z cukrzycą, ale także z zespołem metabolicznym, hiper- i hipoglikemią, chorobą refluksową przełyku i chorobami układu krążenia.

Cukier i rak :

Cukier i rak często idą w parze. Ale z jakiegoś powodu onkolodzy nie robią tego, co konieczne, aby powstrzymać swoich pacjentów od jedzenia słodyczy, które są pokarmem dla raka kojota. Coraz większa liczba naukowców zajmujących się medycyną popiera pogląd, że ograniczenie spożycia cukru odcina dopływ pożywienia do nowotworów i komórek nowotworowych. To jeden z najłatwiejszych i najbezpieczniejszych sposobów walki z nowotworem.

Badania opublikowane w czasopiśmie Molecular Biology pokazują, że głód glukozy pozbawia komórki nowotworowe i aktywuje procesy metaboliczne, prowadząc do raka komórkowego w wyniku akumulacji toksycznych, reaktywnych form tlenu.

Naukowcy odkryli, że dieta niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zmniejsza poziom glukozy, insuliny i glikolizy we krwi, spowalnia wzrost guza, zmniejsza częstość występowania komórek nowotworowych i działa addytywnie z istniejącymi terapiami, nie powodując utraty wagi ani niewydolności nerek. Taka dieta ma potencjał zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce raka.

„Główną przyczyną raka jest zastąpienie zużycia tlenu w normalnych komórkach organizmu fermentacją cukru” – powiedział dr Otto Warburg.

Metabolizm nowotworu jest około ośmiokrotnie większy niż metabolizm normalnych komórek. Lekarze wiedzą, że proces nowotworowy przebiega znacznie inaczej niż normalne komórki. Normalne komórki potrzebują tlenu. Komórki nowotworowe nie szanują tlenu, gdy glukoza jest odpowiednio obecna.

Jakie jest więc rozwiązanie?

Dieta ketonowa :

Wszystkie komórki, w tym komórki nowotworowe, działają na glukozie. Jeśli jednak pozbawimy je glukozy, przerzucą się na alternatywne paliwo, ciała ketonowe: kwasy powstające podczas metabolizmu tłuszczów.

Wady komórek nowotworowych uniemożliwiają im przejście na ciała ketonowe jako paliwo, dzięki czemu komórki nowotworowe mogą przetrwać wyłącznie na glukozie. Wszystkie inne komórki mogą wykorzystywać ciała glukozowe lub ketonowe. Komórkom nowotworowym brakuje elastyczności metabolicznej normalnych komórek. Dieta ketonowa wykorzystuje ten fakt.

Dieta ketogeniczna składa się prawie z zera węglowodanów, za to z dużą ilością naturalnych białek i tłuszczów. Zasadniczo dieta koncentruje się na czystym jedzeniu i wszystko można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym lub ze zdrową żywnością. Będziesz musiał unikać cukrów i soli ze śmieciowej żywności… unikać ich jak ognia.

Wyróżnia się węglowodany proste i złożone. Węglowodany proste obejmują cukry występujące naturalnie w żywności, takiej jak; owoce i soki owocowe, napoje gazowane, niektóre warzywa, biały chleb, biały ryż, makarony, mleko i produkty mleczne, większość produktów śniadaniowych, słodycze itp.

Ale nie zapominajmy, że często nie zdajemy sobie sprawy, że do żywności podczas przetwarzania i rafinacji dodawane są cukry proste. To najprostsze cukry wygrywają większość walki z rakiem.

Wskazówka: Trzymaj się z daleka od przetworzonych mięs, takich jak kiełbaski i hot dogi, ponieważ często dodaje się do nich węglowodany.

Przepis na omlet z ketonem :

Składniki:

Białko jaja (4-5)

Żółtko jaja (1)

Mleko migdałowe (2 łyżki / 30 ml) można zastąpić mlekiem kokosowym

Pomidor (pół lub jeden pomidor śliwkowy)

Rozdrobniony szpinak (1 garść)

Fioletowa cebula (1 łyżka.)

Czosnek (opcjonalnie)

Oliwa z oliwek.

Instrukcje:

Pokrój warzywa.

Białka, żółtka i mleko migdałowe ubić na pianę.

Lekko posmaruj patelnię oliwą i szybko smaż warzywa, aż będą miękkie.

Warzywa odłożyć na bok, ponownie posmarować, włączyć średni ogień i wlać jajka. Smaż, aż jajka się zetną, z jednej strony dodaj warzywa, a drugą połowę przykryj nadzieniem.

Dodaj owoce do talerza i podawaj!

Więcej sposobów, w jakie cukier powoduje raka :

Jedzenie białego cukru powoduje niedobór mineralnego magnezu. Magnez został usunięty w procesie tworzenia, co czyni go główną przyczyną raka. Niedobory magnezu są nie tylko prozapalne, ale także przyczyną nowotworów.

Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS) powoduje raka, ponieważ jest zanieczyszczony rtęcią. Wysokofruktozowy syrop kukurydziany powoduje niedobory selenu, ponieważ zawarta w nim rtęć wiąże się z selenem i obniża jego poziom.

Selen jest niezbędny do produkcji glutationu, a jego niedobór zwiększa się wraz ze wzrostem zachorowalności na raka. Selen i rtęć są również typowymi podejrzanymi i wykazują silne powinowactwo do łączenia się ze sobą.

Nadmiar cukru zwiększa poziom insuliny i ostatecznie powoduje jej wyczerpanie. Aby kontrolować poziom cukru we krwi w wyniku przewlekłego spożywania pokarmów bogatych w węglowodany, potrzebny jest wysoki poziom insuliny i insulinopodobnych czynników wzrostu. Podwyższony poziom insuliny ma działanie prozapalne i rakotwórcze i może bezpośrednio sprzyjać rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.

Najczęstsze nowotwory :

Rak piersi : Im wyższy poziom insuliny, tym szybciej będą się dzielić komórki piersi; im wyższe ryzyko raka piersi, tym szybciej będą rosły istniejące komórki nowotworowe. Innymi słowy, gdy wzrasta poziom insuliny, wzrasta również poziom wolnego estrogenu, co przyspiesza podział komórek. Dlatego wysoki poziom insuliny tak bardzo zwiększa ryzyko raka piersi.

Badanie przeprowadzone przez Harvard Medical School (2004) wykazało, że kobiety, które jako nastolatki spożywały żywność o wysokim indeksie glikemicznym, częściej zapadały na raka piersi w późniejszym życiu. Badanie sugeruje, że zachęcanie nastoletniej córki do ograniczenia spożycia cukru pomoże zmniejszyć ryzyko raka piersi przez resztę jej życia.

Rak trzustki : Komórki nowotworowe wykorzystują cukier fruktozowy, aby pomóc nowotworom szybciej rosnąć. Komórki nowotworowe karmione są glukozą i fruktozą. Odkrycia opublikowane w Journal of Cancer Research pomagają wyjaśnić inne badania, które powiązały spożycie fruktozy z rakiem trzustki, jednym z najbardziej śmiercionośnych rodzajów nowotworu.

„Współczesna dieta zawiera dużo rafinowanego cukru, w tym fruktozy, i jest to ukryte niebezpieczeństwo związane z wieloma współczesnymi chorobami, takimi jak otyłość, cukrzyca i stłuszczenie wątroby” – mówi dr Anthony Heaney z Jonsson Center.

Cukier zamienia organizm w odpowiednią pożywkę dla wirusów, bakterii, grzybów i nowotworów ze zniszczonego układu odpornościowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *