Powiązane wiadomości
Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda wskazują, że kobiety, które spożywają większą ilość błonnika, na ogół, niż te, które spożywają mniej. Raport został opublikowany w czasopiśmie Cancer i opiera się na badaniu, w którym wzięło udział ponad 8,5 miliona kobiet.
Badania wskazują, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia tej choroby Dotyczy kobiet w każdym wiekuzarówno w okresie przedmenopauzalnym, jak i pomenopauzalnym. Jednakże ten efekt ochronny wydaje się być jeszcze większy u kobiet w okresie przedmenopauzalnym: część badania skupiająca się na tych kobietach pokazuje, że u osób spożywających błonnik na tym etapie życia występuje ryzyko aż do 18% niższa rozwoju choroby.
Za tym ochronnym działaniem może kryć się kilka czynników, ale eksperci uważają, że korzystne działanie błonnika jest ze sobą powiązane jego zdolność do pomagania w kontrolowaniu poziomu cukru we krwipoprawiając wrażliwość na insulinę i zmniejszyć poziom estrogenów.
„Nasze badanie stanowi kolejny wkład w udowodnienie, że styl życia, taki jak w tym przypadku nawyki żywieniowe modyfikowalne, może wpływać na ryzyko raka piersi” – stwierdziła jedna z badaczek uczestniczących w projekcie, Maryam S. Farvid. „Nasze odkrycia potwierdzają wytyczne żywieniowe American Cancer Society, podkreślające znaczenie diety bogatej w błonnik, w tym owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste„, Dodać.
Aktualne wytyczne żywieniowe wymagają, aby dorosłe kobiety spożywały średnio ok 25 gramów błonnika dziennie aby osiągnąć największą korzyść. Zaleca się dodawanie do codziennego menu pokarmów bogatych w błonnik, wprowadzanie tego stopniowo i picie dużej ilości wody, aby uniknąć gazów i wzdęć, które mogą powstać w miarę dostosowywania się układu trawiennego do zmian.
Pokarmy bogate w błonnik
Naukowcy podkreślają, że korzyści są podobne w przypadku wszystkich produktów spożywczych zawierających błonnik monitorowanych podczas badania, w tym zbóż, owoców, warzyw i roślin strączkowych. Jednak badanie również to podkreśla rozpuszczalny błonnik, typ dominujący w produktach spożywczych takich jak owies, orzechy, fasola, groch i soczewica, to ten, który ma najbardziej statystycznie istotny związek z mniejszą częstością występowania raka piersi. Nierozpuszczalny błonnik, taki jaki występuje w pełnych ziarnach, również zmniejszał ryzyko, ale skutki były mniej zauważalne.
Zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik występują w różnych proporcjach w większości produktów spożywczych zawierających ten składnik odżywczy. The zboża i warzywa Zawierają około 30% błonnika rozpuszczalnego w stosunku do całkowitej zawartości błonnika rośliny strączkowe 25% i owoc prawie 40%.
Zatem wśród produktów spożywczych, które powinny być częściej włączane do diety, znajdą się te bogate w błonnik rozpuszczalny, który występuje głównie w owocach i warzywach, zwłaszcza w jabłka, pomarańcze, marchew, brokuły i cebula. Występuje także w otręby owsiane, jęczmień, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe i rośliny strączkowe.
Pomimo dobrych wyników badania, te Wyniki nie wykazują, że błonnik bezpośrednio zmniejsza ryzyko raka piersi. Aby dokładnie ocenić przyczynę i skutek, potrzebne byłoby randomizowane badanie kliniczne. „Są to badania obserwacyjne nie dowodzą związku przyczynowego„Ale istnieje bardzo niewiele czynników ryzyka raka piersi, które można modyfikować, dlatego bardzo ważne jest ich zidentyfikowanie, nawet tych, które mogą mieć niewielki wpływ”.