Gastroenterolog dr Ekaterina Kashukh ujawniła, ile słodyczy mogą jeść dzieci, nie szkodząc przy tym zdrowiu.
Według dr Kashuch dzieci powinny spożywać nie więcej niż sześć łyżek cukru dziennie, czyli mniej niż 30 gramów. 100 gramów słodyczy zawiera około 70 gramów cukru. Okazuje się, że 2-3 słodycze dziennie raczej nie zaszkodzą zdrowiu dziecka, jednak lekarze zalecają, aby dzieciom do drugiego roku życia w ogóle nie podawać słodyczy.
Jednocześnie nie chodzi tylko o ilość słodyczy, ale także o ich jakość.
„Nie każdy cukier sam w sobie jest szkodliwy. Na przykład naturalny cukier występujący we wszystkich owocach, warzywach, a nawet ziołach jest ważnym składnikiem zdrowej diety.
Glukoza dostająca się do organizmu wraz z pożywieniem wchłania się z jelit do krwi, a następnie za pomocą hormonu insuliny przenika do komórek. Cząsteczki ATP powstają już w komórkach podczas rozkładu glukozy – jest to coś w rodzaju baterii dostarczającej energię wszystkim tkankom i narządom. Doładowuje także mózg” – wyjaśnił dr Kashuh.
Lekarz zauważył, że warto ograniczyć spożycie cukru dodanego do wypieków, deserów, słodyczy, niemal wszystkich sklepowych konserw, słodkich jogurtów, soków, a nawet kiełbas. /
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!