Rozmrażanie co 6 miesięcy: Należy to robić w przypadku lodówki No Frost

Każda gospodyni domowa wie, jak ważne jest utrzymanie kuchni w czystości, dlatego regularnie i dokładnie myje zlew, kuchenkę, podłogę i fartuch. Ale nie wszyscy wiedzą, że lodówka również wymaga regularnego czyszczenia, a nieskazitelne półki nie są wyznacznikiem czystości.

Immunolog i patofizjolog dr Elena Paretskaya opowiada o tym, jak prawidłowo czyścić lodówkę.

Zdaniem eksperta, nawet jeśli wnętrze lodówki i zamrażarki jest wizualnie czyste, nie oznacza to, że sprzętów nie należy myć przez cały rok.

Jednocześnie wiele sporów pojawia się wokół lodówek wyposażonych w system bezszronowy (tzw. No Frost – system ten nie pozwala na gromadzenie się szronu i lodu poprzez usuwanie wilgoci z wewnętrznej przestrzeni urządzenia poprzez intensywną cyrkulację chłodu powietrze).

Producenci zapewniają, że nie ma potrzeby rozmrażania, a zatem mycia takich lodówek, ale czy to prawda?

Według dr Paretskiej tak nie jest: „To urządzenie elektryczne w domu również wymaga czyszczenia, choć rzadziej niż zwykła lodówka”.

Lekarz wyjaśnił, że w zimnym środowisku bakterie nadal żyją na jedzeniu. Ponadto temperatura w lodówce nie zawsze jest stabilna, co oznacza, że ​​mogą uaktywnić się bakterie E. coli, salmonella, gronkowce z Campylobacter i inne infekcje. Istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego.

Zasady czyszczenia lodówki:

  • urządzenie musi być odłączone od sieci;
  • zwykłą lodówkę należy myć raz na 4 miesiące, przy systemie bezszronowym (No Frost) – raz na sześć miesięcy;
  • podczas czyszczenia lodówkę należy całkowicie rozmrozić, usuwając wszystkie szuflady i półki;
  • do przyspieszonego rozmrażania nie można używać gorącej wody, suszarki do włosów itp.;
  • myj półki od góry do dołu, nie pomijając narożników i trudno dostępnych miejsc.

Podczas sprzątania nie zapomnij o:
Skraplacz – umieszczony na tylnej ścianie i zwykle pokryty kurzem;
Drenaż – należy go oczyścić z płytki nazębnej i umyć roztworem dezynfekującym;
Otwór spustowy – pomaga mała szczoteczka;
Ściany lodówki – po umyciu należy je wytrzeć do sucha;
Uszczelki drzwi – w tym miejscu szczoteczka do zębów pomoże Ci osiągnąć idealny efekt.

Po czyszczeniu ważne jest, aby wywietrzyć lodówkę na około 15 minut, po czym można włożyć do niej żywność.

Do mycia można zastosować roztwory czyszczące i dezynfekujące, na przykład:

  • roztwór kwasu cytrynowego (1 łyżka stołowa na szklankę wody);
  • roztwór amoniaku (10 ml amoniaku na szklankę wody);
  • roztwór octu (6% octu z wodą w stosunku 1:1). /

Lubię togdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *