Jak do tej pory nie wiedziałam, że grejpfruta można wykorzystać do tych 3 rzeczy – są bezcenne

O zaletach grejpfruta słyszałeś wiele razy. Często w filmach zagranicznych główny bohater zjada na śniadanie połowę tego owocu. Ale nawet najdojrzalsze owoce mają gorzką skórkę, którą większość ludzi po prostu wyrzuca.

Aby jak najlepiej wykorzystać ten wyjątkowy owoc cytrusowy, przygotowaliśmy 3 różne sposoby wykorzystania grejpfruta. Możesz użyć całych owoców lub tylko skórek, aby cieszyć się soczystym owocem osobno.

Co zrobić z grejpfrutem

Peeling skóry

Niewiele osób wie, że ze skórki grejpfruta można zrobić doskonały peeling. Aby usunąć wszystkie pestycydy gromadzące się w wierzchniej warstwie owocu, wystarczy namoczyć skórki w wodzie z niewielką ilością miodu.

Składniki

0,5 grejpfruta
3 krople olejku z dzikiej róży
10 g soli morskiej

przygotowanie

Skórkę z połowy grejpfruta zetrzyj na drobnej tarce.
Dodaj olejek z dzikiej róży i sól morską.
Wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.

Gotową mieszankę nałóż na płatek kosmetyczny i okrężnymi ruchami przetrzyj całą twarz. Weź więcej peelingu, pomoże on dobrze oczyścić skórę ze zrogowaciałych cząstek i przywróci twarzy naturalne piękno.

Herbata grejpfrutowa doskonale likwiduje obrzęki, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia trawienie.

Składniki

2 grejpfruty
3 łyżki miodu
1 laska cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawa
0,5 l wody

przygotowanie

Wyciśnij sok z grejpfruta.
Połączyć wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia.
Gotuj przez 5-10 minut.

A jeśli masz ochotę napić się czegoś rozgrzewającego, ten przepis będzie bardzo przydatny.

Składniki

450 g zielonej herbaty
2 plasterki grejpfruta
2 gałązki rozmarynu
4 goździki
2 talerze świeżego imbiru
2 łyżki stołowe. Miód

przygotowanie

Zrobić herbatę. Dodać miód i goździki, wymieszać.
Do szklanki włóż kawałek grejpfruta i imbiru, dodaj gałązkę rozmarynu.
Wlać herbatę, wymieszać.

Dżem grejpfrutowy

Zdrowy dżem grejpfrutowy ma lekko cierpki smak. Ale zawsze możesz temu zaradzić, dodając więcej cukru.

Składniki

110 g skórki grejpfruta
110 g cukru
30ml wody
700 ml soku grejpfrutowego

przygotowanie

Skórki gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Schłodzić przez noc.
Drobno posiekaj skórki, rozbij je trochę młotkiem kuchennym
Cukier rozpuścić w wodzie i gotować około 2 minut. Dodaj sok grejpfrutowy i zagotuj.
Dodaj skórki, zmniejsz ogień i gotuj przez 25-30 minut, aż skórka będzie czysta. Od czasu do czasu mieszaj.

Grejpfrut pomaga nie tylko schudnąć i przywrócić świeżość skórze, ale także złagodzić zmęczenie i rozweselić. Zrób sobie filiżankę pachnącej cytrusowej herbaty i ciesz się jej smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *