Migdały to smaczna przekąska pełna dobroci. Wszechstronne i korzystne, są prawdziwymi sojusznikami dobrego samopoczucia.
Południe lub popołudnie, kiedy masz ochotę na zdrową, ale pyszną przekąskę często wybierane są migdały. Nie bez powodu, bo są naprawdę smaczną i jednocześnie korzystną przekąską.
Nie tylko to, ale można je również wykorzystać do przygotowania deserów lub nadania chrupkości wytrawnym potrawom. Krótko mówiąc, migdały mają wszechstronne zastosowanie w kuchni i także prawdziwi sojusznicy dobrego samopoczucia.
Jeśli masz ochotę na coś smacznego, ale jednocześnie zdrowego, eksperci zalecają spożywanie suszonych owoców. Wśród nich, migdały są z pewnością tymi preferowanymi przez większość ludzi.
Istnieć 3 różne gatunki:
- Amare, stosowany głównie w medycynie i przemyśle kosmetycznym; w kuchni używa się ich wyłącznie do przygotowania amaretti.
- Słodycze, powszechnie spożywane także w przemyśle spożywczym i przeżuwane jako przekąska.
- Kruche, słodkie i jadalne.
Wszystkie powody, dla których wolisz migdały jako przekąskę: będziesz zaskoczony
Migdały są idealną przekąską, ponieważ są bogate w witaminy, minerały, tłuszcze i przeciwutleniacze. Są dość kaloryczne (100 g zawiera 628 kcal), dlatego osoby chcące schudnąć nie powinny przekraczać dawki 10 g dziennie. Przynoszą jednak tak wiele korzyści, że każdy powinien je spożywać:
- Chronią przed wolnymi rodnikami dzięki obecności witaminy E i innych związków występujących w skórce i miąższu
- Spowalniają wchłanianie cukrów w jelitach dzięki obecności błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i omega 3
- Spożywane jako przekąska dają uczucie sytości i pomagają schudnąć
- Promują zdrowie serca, utrzymując pod kontrolą poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi
- Przydadzą się w przypadku stresu i zmęczenia ze względu na obecność magnezu
- Wspomagają zdrowie kości dzięki obecności wapnia
- Polecane są w czasie ciąży, gdyż zawierają wapń, żelazo i mikroelementy niezbędne dla matki i płodu
- Wspomagają rozwój dzieci
Pestki migdałów i olej również mają wiele właściwości: działają przeciwzapalnie, immunostymulująco, łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego i są przydatne przy zaparciach. Olej migdałowy ma silne właściwości nawilżające i jest często stosowany jako kosmetyk do skóry. Można również zjeść skórkę migdałów, skórkę, która ma trochę ważne właściwości prebiotyczne oraz przeciwutleniacze, wynikające z obecności polifenoli i polisacharydów, które docierają do okrężnicy w stanie nienaruszonym i mogą odżywiać mikroflorę jelitową.
Ponadto można je wykorzystać w kuchni na różne sposoby: na przykład na śniadanie można je dodać do jogurtu; jako przekąska można je jeść samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania deserów; mogą nadać chrupiącej nuty makaronom, daniom głównym mięsnym lub rybnym lub posłużyć jako oryginalna panierka.
Można je kupić w skorupce lub bez: w pierwszym przypadku należy je przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym, suchym miejscu; w drugim przypadku należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku, ale ich trwałość jest krótsza. Migdały może jeść każdy, z wyjątkiem osób uczulonych na nie. Nie są zalecane osobom cierpiącym na kamicę nerkową lub problemy z pęcherzykiem żółciowym. Na koniec najlepiej unikać gorzkich migdałów, które w nadmiernych ilościach mogą stać się toksyczne.